Новини

Цветомир Цветков: Спешни центрове отказват помощ на хемофилици

Голяма част от медицинската гилдия не е заинтересована по един или друг начин да черпи нови знания, да знае за редките болести

Цветомир Цветков - председател на Българска асоциация на хората с коагулопатии.
За проблемите на тези хора „Здраве да е“ разговаря с Цветомир Цветков, председател на Българска асоциация на хората с коагулопатии.

Семинар за редките болести за втора поредна година организираха в Русе миналата седмица Националният алианс на хора с редки болести, Асоциацията на хората с коагулопатии (нарушения в кръвосъсирването), клуб „Здраве“ към Русенския университет с подкрепата на Община Русе. Споделената информация бе изключително полезна, защото у нас редките болести като хемофилията често трудно се диагностицират, а и лечението им минава през различни перипетии. За проблемите на тези хора „Здраве да е“ разговаря с Цветомир Цветков, председател на Българска асоциация на хората с коагулопатии.
Основната му молба към лекарите в Русе е да бъдат по-активни в организирането на такива семинари. Така се черпи много полезна информация освен пасивния опит.

Г-н Цветков, какви трудности най-често срещат хората с редки болести?
Хората с редки болести срещат изключителни трудности в случаите, когато е необходимо да потърсят медицинска помощ в Спешните центрове. Често получаваме сигнали от пациенти, става дума за нашите пациенти с нарушения в кръвосъсирването, че медицински сестри и лекари им отказват обслужване, например елементарна венозна манипулация. Това се случва поради незнание. Медицинските специалисти се опасяват нещо да не се обърка, да не се усложни ситуацията и те да не успеят да реагират, но това е в разрез с основната им функция да помагат да хората, които имат нужда. Странното е, че такива случаи имаме дори в Спешната помощ към университетската болница в Плевен, какво остава за по-малките градове. В университетската болница има хематологично отделение. Колко му е спешните медици да потърсят помощ от колегите си в него, за да разберат как трябва да действат. Човек с животозастрашаващ кръвоизлив след 30 минути не може да бъде спасен. Това е недопустимо. Аз съм категорично против да стане нещо и чак тогава да се вземе отношение.
Казвате, че медицинските специалисти не са подготвени?!
За спешните центрове – да. Но когато говорим за хематологични отделения – там специалистите са напълно наясно. Проблемът се среща не само в Плевен, но и в други областни градове. Недопустимо е в Спешен център, когато трябва да се окаже спешна долекарска медицинска помощ, да няма съдействие.
Защо се стига до този абсурд?
Проблемът е бил коментиран и в Министерството на здравеопазването, често пъти са били изготвяни членски карти на нашите пациенти специално с това рядко заболяване, за да могат да бъдат идентифицирани и самите медицински специалисти да могат да се информират достатъчно бързо. Тези карти стоят при документите за самоличност. Получихме обещание от Министерството на здравеопазването, че те ще разпространят нашите информационни брошури за наличието на такива карти и за идентификациата на тази група пациенти. Предоставили сме на министерството около 500 броя рекламни брошури, които да бъдат разпространени в Центровете за спешна медицинска помощ, но все още проблемът съществува. Наскоро получих обаждане от пациентка от село до Горна Оряховица, че в Спешния медицински център на града й отказали помощ, а са я пренасочили към Велико Търново.
Защо този проблем се неглижира?
Голяма част от медицинската гилдия не е заинтересована по един или друг начин да черпи нови знания, да знае за редките болести. Оттам тръгват всички проблеми. Имаме договорка с Министерството на здравеопазването, че когато правим регионални семинари ще подаваме информация за програмата и то ще информира центровете за спешна медицинска помощ, за да излъчат те свои специалисти за участие в семинара. За съжаление, не са много тези медици, които проявяват истински интерес. Оттам тръгва целият проблем. Хубавато е, че сега много студенти бяха тук, имаше и лекари. Надяваме се, че усилията ни да разпространяваме важна информация за редките болести и тяхното лечение и да помагаме на болните в крайна сметка ще постигнат целта си.
Искате ли нещо да кажете на русенските лекари?
Основната ми молба към лекарите в Русе е да бъдат по-активни в организирането на подобни семинари като днешния, защото това е начинът да се черпи много полезна информация, да се обменя опит.

Общо
Цветомир Цветков: Спешни центрове отказват помощ на хемофилици
Заглавие
Цветомир Цветков: Спешни центрове отказват помощ на хемофилици
Описание
Голяма част от медицинската гилдия не е заинтересована по един или друг начин да черпи нови знания, да знае за редките болести.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker