Новини

Троскотът лекува камъни в бъбреците

Използва се и при възпаление на червата и запек

Троскотът лекува камъни в бъбреците, кашлица и други заболявания.
Троскотът лекува камъни в бъбреците, кашлица и други заболявания.

Той е многогодишно тревисто растение. Но също така и плевел. Притежава пълзящо коренище, с дълги развити надземни и подземни корени. Стъблата от основата са разклонени, гъсти и достигащи до 50 см дължина. Листата са с линейна форма. По ръба са остро грапави, синкавозелени. Езичето на листата е ресничесто. Съцветието е съставено от 3-7 класовидни клонки (дълги 2,5-5 см), разположени на върха на стъблото. Класовете са по 3-7 на брой, странично сплеснати, само с по един двуполов цвят. Цъфти от юни до октомври.
Среща се в цяла България до 800 м. надморска височина. Расте предимно по пасища, тревисти места, край пътища и огради, в полета със селскостопански култури.
Оказва се, че може да се ползва за лечение. Най-вече корените. Те се събират през ранна пролет. Като билка се бере през есента, когато надземната част е спряла вегетацията. Тогава започва да пожълтява и да изсъхва. След набиране билката се измива и се оставя да се отцеди. Суши се в проветриво помещение (когато корените издават пукащ звук при чупене, сушенето е завършило).
Троскотът се използва при лечението на чернодробни заболявания, безплодие, кашлица, ревматизъм, пясък в бъбреците и пикочния мехур, простатит, запек и възпаление на червата.
Ето как може да си направите и отвара от троскот – 2 супени лъжици от билката се варят 5 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 мл преди ядене.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker