Новини

Юбилейна среща събира край Русе катерачи от цялата страна

Десетата катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе на 3 и 4 октомври край село Пепелина, Русенско 

В нея ще участват катерачи от цялата страна – от начиначещи до най-добрите в този екстремен спорт, включително представителите на националния отбор, които в края на миналата седмица завоюваха за България златен медал (Алекс Тоткова), четвърто и пето място на Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината „трудност“ в Аугсбург, Германия (подробности можете да прочетете тук – https://bnr.bg/horizont/post/101344151/balgarskite-katerachi-sled-uspeha-v-augsburg-gotvehme-se-kato-za-svetovno). 

Катеренето – спорт с дълга история в България, набира все по-голяма популярност у нас, след огромния интерес, на който се радва вече в останалата част на Европа и света. Освен това, е и олимпийски спорт, а Петър Иванов стана първият български катерач, участвал в Олимпийски игри – в силна конкуренция той успя да завоюва шесто място на Младежките игри в Буенос Айрес през есента на 2018 г., когато беше дебютът на този спорт на Олимпиада. 

С успехите си в спортното и скалното катерене младежките национали Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Димитър Русев, Христо Урумов, Матей Мицев и др., България има реални шансове да се представя достойно и занапред в европейските и световни надпревари. 

Катеренето в зала, а и по скали, става любим спорт за все повече деца и младежи, но също и за по-възрастни търсачи на силни усещания, не само защото развива цялото тяло и редица умения и качества, като координация, отговорност, гъвкавост, но действа чудесно и като антистрес терапия, а редица изследвания вече доказват неговата важна роля в борбата с депресивните състояния. 

Ако искате да се запознаете с този спорт, както и с някои от най-добрите български катерачи, или просто да покатерите, можете да направите това на 3 и 4 октомври, край село Пепелина, Русенско. 

И понеже обичаме природата, ще се погрижим за разделното събиране на отпадъците ни, за да оставим катерачния обект такъв, какъвто сме го заварили, заявяват организаторите. Събитието се осъществява с подкрепата на фирма „Еко Партнърс“.

Организатори на катерачната среща са Българската федерация по катерене и алпинизъм и единственият сайт за обектите за катерене в България – Climbingguidebg.com

Общо
Юбилейна среща събира край Русе катерачи от цялата страна
Заглавие
Юбилейна среща събира край Русе катерачи от цялата страна
Описание
Десетата катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе на 3 и 4 октомври край село Пепелина, Русенско.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker