Новини

Учени от САЩ на път да открият лек за множествената склероза

Приложената генна терапия на мишки се оказала 100 % успешна

Множествената склероза засяга способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си.
Американските молекулярни биолози са излекували мишки от множествена склероза с помощта на генна терапия, като са успели да накарат имунните клетки да не атакуват мозъка.

Американските молекулярни биолози са  излекували  мишки от множествена склероза с помощта на генна терапия, като са успели да накарат имунните клетки да не атакуват мозъка.  Резултатите са публикувани в списание „Молекулярна терапия”.

„Имаме многообещаващи резултати – показахме, че можем да върнем имунната система към първоначалното й състояние и да се премахнат всички симптоми на множествена склероза. Въпреки че експериментите са извършени  с гризачи, получените дадни ни дават основание да смятаме, че същото лечение може да се приложи успешно и при хора „, заяви Брад Хофман от Университета на Флорида в Gainesville, САЩ.
Множествената склероза засяга способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си. При това заболяване собствената имунна система атакува и унищожава миелиновото покритие, а когато то бъде загубено аксоните не могат да провеждат ефективно  електрическите импулси, в резултат на което се образуват плаки и лезии в бялото мозъчно вещество на главния и гръбначния мозък. Последиците са изтръпване на крайниците, парализа или слепота. Според Световната здравна организация днес повече от 2,3 милиона души страдат от това заболяване, за което все още няма достатъчно ефективно лечение.


 Десетки изследователски екипи по света търсят начин за лечение на множествената склероза. През миналата година учени от Института по биоорганична химия към  Руската академия на науките са предложили първата потенциална „ваксина”, която „обучава” имунните клетки да не напада мозъка.
Въпреки тези успехи, остава неясно защо имунната система започва да разглежда мозъка като „враг”.  Някои учени смятат, че това се дължи на инфекция в мозъка, докато други смятат, че причините за множествена склероза са свързани с генетични нарушения, влиянието на рискови фактори на околната среда или дори с наличието на определени бактерии в чревната микрофлора.
Брад Хофман и колегите му са създали първата генна терапия, която спира заболяването и заставя имунните клетки да престанат да атакуват невроните , създавайки вирус, способен да проникне в основните „проводници” на имунната система и да ги накара да изпратят сигнал за отдалечаване към имунните клетки, които нападат обвивката на невроните.  Обикновено генна терапия не може да се използва за лечение на заболявания на мозъка, тъй като вируси и други „носители“ на ДНК фрагменти и протеини не могат да проникнат в бариерата между кръвоносната система и централната нервна система. Биолозите от Университета на Флорида обаче успяват да решат този проблем, като „насочат“ вируса не към мозъчните клетки, а към черния дроб.
Фактът, че в черния дроб има уникална имунни клетки, които произвеждат особени молекули, които „препрограмират” регулаторните  Т-клетки и други компоненти на имунната система и ги принуждават да разпознават някои антигени като части от тялото.  Инфектирайки тези клетки с помощта на ретровирус, учените се надяват да ги накарат да произведат фрагменти от протеина, който е в основата на миелиновата обвивка на невроните, и „да научат“ Т-клетките да не ги атакуват.
Този метод е тестван върху мишки, при които е провокирано развитието на МС чрез инжектиране на токсин в мозъка. Без лечение здравето на гризачите силно се влошило и само след няколко седмици те изгубили спобност да движат опашката и крайниците си. Въвеждането на вируса в черния дроб на мишките обаче им позволил да се избавят от всички симптоми на МС.  Най-добре вирусът е работил в случаите, когато учените са потискали имунитета, докато са вкарвали вируса в тялото на гризачите.  Успешното завършване на тези експерименти, както се надяват учените, открива пътя за клиничните изпитания на генната терапия и приближава човечеството до създаването на първото „работещо”  лекарство за множествена склероза.

Общо
Учени от САЩ на път да открият лек за множествената склероза
Заглавие
Учени от САЩ на път да открият лек за множествената склероза
Описание
Приложената генна терапия на мишки се оказала 100 % успешна.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker