МедицинатаНовини

В „Медик консулт“ ваксинират срещу жълта треска

Имунизации срещу жълта треска започна да прави медицински център „Медик консулт“.
Имунизации срещу жълта треска правят специалисти в медицински център „Медик консулт“.

Имунизации срещу жълта треска се правят от специалисти в медицински център „Медик консулт“ от началото на тази година, припомнят лекари.

Правото да ваксинира срещу това остро инфекциозно заболяване е предоставено със заповед на здравния министър от 14 декември 2016 година. Русенският медицински център „Медик консулт“ е единственият в града и целия крайдунавски район, където се поставя ваксината срещу жълта треска.
От 2006 година Световната здравна организация определя имунизациите срещу това инфекциозно заразно заболяване като задължителни за определени страни от Африка, Централна и Южна Америка. Списъкът с държавите, за които се изисква международен сертификат за ваксинация срещу ЖЪЛТА ТРЕСКА, се обновява и публикува на интернет страницата на СЗО.
Имунизациите в Медик консулт се правят след предварителна заявка по телефона на регистратурата 0882 909725. Адресът на медицинския център е ул. „Воден“ № 6/срещу спирката на Гимназията по механотехника/. Цената на ваксинацията е 120 лева. След поставянето й се счита, че човек е придобил доживотен имунитет срещу жълта треска.

Русенският медицински център Медик консулт е единственият в града и целия крайдунавски район, където се поставя ваксината срещу жълта треска.
Русенският медицински център“Медик консулт“ е единственият в града и целия крайдунавски район, където се поставя ваксината срещу жълта треска.

Освен срещу жълта треска, в Медик консулт се поставят и препоръчителни ваксини срещу хепатит А и В, тетанус дифтерия и коремен тиф и др.
Жълтата треска представлява остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с ясно изразени токсикоинфекциозен и хеморагичен синдроми. Към страничния ефект от заболяването спадат тежки увреждания на черния дроб и бъбреците.
Причина за развитието на жълтата треска е вирусът от семейство Togaviridae род Flavavirus и се нарича Viscerophyllus tropicus. Преносител на заболяването е комар.
Болестта се разделя на три подтипа:
Жълта треска на джунглите. Това е вид жълта треска, при който причинители на заболяването са маймуни, а заразата се пренася от комари. Заразяването става посредством ухапване от комар. Предимно се среща във влажните области на Африка, Средна и Южна Америка.
Жълта треска от градски тип. В този случай източник на заразата е само и единствено болен или здрав вирусоносител. Преносител на инфекцията отново са комарите. Веригата е човек – комар – човек. Среща се в Южна Америка.
Жълта треска от селски тип. Източник на зараза е човек, а преносител са комарите.
След като човек бъде ухапан от комар, то вирусът навлиза в регионалните лимфни възли, а оттам в кръвта. След като се установи трайно в кръвта, започва основна атака към черния дроб, бъбреците и сърцето..

Автор: Валя Караджова

Общо
В
Заглавие
В
Описание
Имунизации срещу жълта треска започна да прави медицински център „Медик консулт“.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker