Новини

В „Медика“ ще измерват безплатно вътреочното налягане за глаукома

Специалистите от отделение по Очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ посвещават седмицата от 9-ти до 13-ти март на борбата с глаукомата. През посочените дни ще бъде извършено безплатно профилактично измерване на вътреочно налягане на пациенти в рискови групи за заболяването. Кампанията на лечебното заведение се провежда по повод Световния ден на борбата с  глаукомата – 12-ти март.

Глаукомата, наред с катарактата, е сред основните причини за слепота в световен мащаб. Терминът глаукома е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася зрителната информация от окото към мозъка.

В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане (ВОН). Това налягане и поносимостта на зрителния нерв към него е строго индивидуално и не трябва да се отъждествява с глаукома.

От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно, без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнеме от зрението, назад не се връща.

За да се прецени дали пациентите имат необходимост от повишено внимание към болестта и допълнителни изследвания, като начало се започва с измерване на вътреочното налягане. Има рискови фактори, които предразполагат развитието на глаукома и те са : 

  • пациенти след 55 годишна възраст, като при женския пол е по-често срещано; 
  • хора с фамилна обремененост, някой от кръвните роднини е глаукомно болен;
  • пациенти със сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза; 
  • диабетно болни пациенти, системни заболявания на съединителната тъкан; 
  • пациенти с висока миопия (късогледство) ;
  • пациенти с преживяна травма на едното или двете очи; 

Изследването ще се извършва от 9 до 13 март в интервала от 12:00 -14:00 след предварително записване на телефон 082 830 230 или 0876 830 230.

Общо
В болница „Медика“ ще измерват безплатно вътреочното налягане за глаукома
Заглавие
В болница „Медика“ ще измерват безплатно вътреочното налягане за глаукома
Описание
В много случаи увреждането на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочното налягане.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker