Новини

В нощта срещу Богоявление – водата „чува“ и превръща мечти в реалност

Нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината.

В нощта срещу Богоявление - водата "чува" и превръща мечти в реалност
В нощта срещу Богоявление – водата „чува“ и превръща мечти в реалност

Нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.

Освен на големия празник Богоявление, велик водосвет се отслужва и на 5 януари в православните храмове.
Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог.
Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: На самия празник Богоявление и в навечерието му – на Водици.
Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат в домовете си светена вода за здраве и спасение.
Народът вярва, че водата може да чуе желанията ни и да ги сбъдне. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва.
За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.
Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.
Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.
След това се приберете и оставете водата под небето – да се „измълчи“ и пречисти.
Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.
Така, ако желанието ви е достатъчно силно и касае само и единствено вас, а не някой друг, вярвайте, че ще се сбъдне. И не забравяйте да кажете – И нека реченото да бъде сторено.

Общо
В нощта срещу Богоявление - водата чува
Заглавие
В нощта срещу Богоявление - водата чува
Описание
Нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker