Новини

В нощта срещу Богоявление – водата „чува“ и превръща мечти в реалност

В нощта срещу Богоявление - водата "чува" и превръща мечти в реалност
В нощта срещу Богоявление – водата „чува“ и превръща мечти в реалност

Нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.

Освен на големия празник Богоявление, велик водосвет се отслужва и на 5 януари в православните храмове.
Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция. В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог.
Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: На самия празник Богоявление и в навечерието му – на Водици.
Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат в домовете си светена вода за здраве и спасение.
Народът вярва, че водата може да чуе желанията ни и да ги сбъдне. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва.
За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.
Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.
Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас, съветват старите хора.
След това се приберете и оставете водата под небето – да се „измълчи“ и пречисти.
Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Кажете й желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.
Така, ако желанието ви е достатъчно силно и касае само и единствено вас, а не някой друг, вярвайте, че ще се сбъдне. И не забравяйте да кажете – И нека реченото да бъде сторено.
На самото Богоявление, в Русе ще се проведе и традиционното литийно шествие, което започва в 11 ч. пред Катедралния храм „Света Тройца”. Церемонията по изваждането на кръста от ледените води на Дунав ще е от 11:30 ч. на Понтона под хотел „Рига”.
В чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.
Желаещите да влязат в надпревара за изваждане на кръста от река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие същия ден в 10 ч., когато ще им бъде извършен медицински преглед на място. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност, удостоверяващ тяхното пълнолетие. Всички желаещи да скачат в ледените води, трябва да имат предвид, че от съображения за сигурност се налага ограничение на броя участници до 15 човека, затова е важно ентусиастите да се явят навреме за записване. Обикновено се явяват много повече от разрешения брой смелчаци.

В нощта срещу Богоявление - водата чува
Нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker