Новини

Вирус на простудата убива ракови клетки

Британски учени са установили, че вкарването на реовирус чрез кръвта заразява тумора и стимулира имунен отговор, който ги довършва

Инфекцията с реовирус протича с респираторен синдром, диспептични нарушения, обриви.
Вирус на простудата може да убива ракови клетки, са установили учени. Става дума за тъй наречения реовирус.

Вирус на простудата може да убива ракови клетки, са установили учени. Става дума за тъй наречения реовирус. Доскоро те не знаели кой начин за въвеждането му в човешкото тяло е най-добрият. Изследване на Университета в Лийдс установило, че той може да се придвижва в кръвта и да достига до тумора, без да уврежда здравата тъкан около него. Това дава надежда, че в бъдеще реовирусът в комбинация с химиотерапия може да се прилага за ефективно лечение на онкологични заболявания.

Какво представлява реовирусът?
Той причинява простуда предимно при деца и стомашни разстройства. Инфекцията с реовирус протича с респираторен синдром, диспептични нарушения, обриви. При възрастните протича субклинично и асимптомно, тъй като в серума им се съдържат антитела. Инфекцията обикновено е лека, с общо неразположение, хрема, кашлица, лека температура, диария. Лекарите са категорични, че инфекцията минава бързо и само в изключително редки случаи се стига до усложнения.
Способността на вируса да заразява и убива раковите клетки, отдавна е била известна на учените. Смятало се обаче, че вирусът трябва да се инжектира директно в тумора. Технически това е доста трудно, особено когато той се намира във вътрешните органи, като напрмер стомах, панкреас, черен или бял дроб. От друга страна учените знаели, че той може да бъде вкаран в тялото и интравенозно, но се опасявали, че той няма да стигне до целта си, защото ще предизвика имунен отговор и антителата в кръвта ще го унищожат. За да не случи това, те смятали, че трябва да се използват лекарства за потискане на имунитета. За радост, изследването на колегите им от университета в Лийдс, преобръща тази представа и дава основания да се смята, че скоро новата терапия ще може да се прилага.
Същността на изследването
Изследователите от Великобритания тествали метода върху 10 доброволци.


Всички те били с прогресивен колоректален рак и метастази в черния дроб и за тях били планирани операции за отстраняване на тумора. Няколко седмици преди операцията пациентите получили 5 дози реовирус интравенозно. След изследване на тъканните места, премахнати по време на операцията, учените установили, че вирусът се натрупва само в туморни клетки и не повлиява неблагоприятно здравите чернодробни клетки.
Оказало се, че реовирусът е много „по-умен“, отколкото са смятали учените: когато се инжектира интравенозно, той отива директно в туморните клетки. Получените резултати показали, че реовирусът, както и препаратите за химиотерапия, може да се прилага интравенозно и да се използва за лечение на рак на различни локализации. За да избегне среща с антитела, които могат да го унищожат, той се прикрепял към кръвните клетки и заедно с тях достигал до тумора. От голямо значение е, че вирусът се намирал само в кръвните клетки, но не и в кръвната плазма. Реовирусът не само избирателно стига до раковите клетки и ги заразява, но и стимулира имунния отговор, който не дава на тумора никакъв шанс за оцеляване, е заключението на изследователите. Въпреки това предстоят още клинични проучвания, преди да се даде зелена улица на новия метод.
Източник: www.zdorovieinfo.ru

Общо
Вирус на простудата убива ракови клетки
Заглавие
Вирус на простудата убива ракови клетки
Описание
Британски учени са установили, че вкарването на реовирус чрез кръвта заразява тумора и стимулира имунен отговор, който ги довършва.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker