Новини

Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина

На 11 ноември почитаме празника на свети Мина.

Свети Мина
Свети Мина

На 11 ноември почитаме празника на свети Мина.

Чества се заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.
Свети Мина е християнски светец, покровител на семейството и дома. Както и на сираците и бездомните, на всички народни лечители, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Той закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
Св. Мина е роден в гр. Александрия, Египет. Служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан, но изповядвал християнската вяра.
По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан. Те наредили да се извършват мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на своите идоли. Според указа вярващите навсякъде били принуждавани да извършат жертвоприношения.


Тогава обикновеният войник Мина не можел да гледа тези ужасяващи изтезания и решил да се напусне армията като се оттеглил в пустинята Котуан. Той предпочел да живее сам в компанията на зверовете, отколкото сред злите човеци. От името на пустинята днес Свети Мина е познат като Мина Котуански. През цялото време той изцяло се отдал на пости и непрестанни молитви към Господ, копнеейки да има справедливост.
Един ден в главния град на Котуанската област се провел празник, на който дошли много езичници. Те се събрали в чест на своите нечестиви богове за различни игри, зрелища, конски надбягвания и състезания по борба, които всички жители на града можели да наблюдават от специално устроени места. Като разбрал за тържеството, блаженият Мина се вбесил, тръгнал от пустинята и дошъл в града.
След като видял какво става там, той започнал да изобличава развратните и самозабравили се езичници. Градоначалникът побеснял, че някакъв смущава неговото веселие. Поради това Свети Мина веднага бил заловен от войниците и жестоко измъчван, като накрая го обесили с главата надолу.
Запалили огън и хвърлили в него тялото на отшелника. След като и последният пламък изгаснал, вярващи християни дошли на това място и събрали изгорелите мощи на мъченика. Обвили ги с чисти повивки и после ги помазали с благовония.
Пренесли Светите мощи в родния на Свети Мина град Александрия и там ги погребали с почести. След години на това място е построена църква на името на Светия мъченик и по молитвите към светеца в нея са станали множество чудеса.
Имен ден днес празнуват Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория!

Общо
Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина
Заглавие
Почитаме покровителя на семейството и дома свети Мина
Описание
На 11 ноември почитаме празника на свети Мина. Чества се заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker