Новини

Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Повечето хора не се замислят къде е била новата им придобивка, преди да попадне в ръцете им

Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?
Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?

Не само дрехите, купени, от магазините за втора употреба трябва да се перат. Според експерти новите дрехи също трябва да се изперат, преди човек да ги облече за първи път. Повечето хора не се замислят къде е била новата им дреха, преди да попадне в ръцете им.
Много от облеклата, на чиито етикет пише къде са произведени, често съдържат материали, които са изработени в една страна, оцветени в друга и зашити в трета. И всяка от тези страни може да спазва различни законови норми за допустими нива на химикали при изработката на дрехи, споделя с читателите си британският вестник „Дейли мейл”.
Не е тайна, че химикалите, които някои производители използват, за да не изглеждат дънките набръчкани на манекените в магазините, могат да доведат до алергични реакции. С това предупреждение излиза Доналд Белсито, професор по дерматология в медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк. Той разяснява защо е важно и необходимо новата дрехата да бъде изпрана (дори повече от веднъж), преди да я облечем.
Сърбеж, зачервяване и лющеща се кожа
Два от основните алергени, с които може човек да се сблъска, когато облече новата си блуза, без да я изпере, са боята и формалдехидната смола. Както знаете, голяма част от синтетичните текстилни облекла са оцветени с азобагрила, които могат да предизвикат тежка кожна реакция – подобна на тази, която алергичните към отровен бръшлян хора получават при досега си с растението. Естествено има и хора, при които реакцията може би няма да е толкова силна – кожата може да е леко възпалена, суха и сърбяща на места.
Трябва да се отмие по-голяма част от боята, но обикновено това става след няколко изпирания, за да може да носи човек новата си дреха, без да забелязва зачервяване, сърбеж, обриви или люспеща се кожа.
Професор Белсито смята, че другият конкретен виновник за кожните проблеми, които може хората да си навлекат, ако не изперат новата си дреха веднага, е формалдехидната смола. Този безцветен газ се прилага при някои дрехи, за да не се набръчкат и за да запазят материите. Формалдехидната смола също може да предизвика кожно раздразнение и алергични реакции. Някои учени дори са на мнение, че тази смола може да увеличи риска от рак.
Професорът също предупреждава, че дрехите може да са преносители на бълхи и въшки, които някои хора може да са „оставили“, когато са ги пробвали преди нас в магазина.
Ето защо д-р Белсито съветва всичките си пациенти да перат новите си дрехи и тези на децата си – поне един път и то с двойно плакнене. Специалистът споделя, че той самият пере по два пъти новите си дрехи.

Общо
Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?
Заглавие
Защо е добре да перем новите си дрехи, преди да ги облечем?
Описание
Повечето хора не се замислят къде е била новата им придобивка, преди да попадне в ръцете им.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker