Новини

Зимата е сезонът на най-разпространеното урологично заболяване – цистит

Най-разпространеното урологично заболяване при жените през зимния период е цистит.
Най-разпространеното урологично заболяване при жените през зимния период е цистит.

Най-разпространеното урологично заболяване при жените през зимния период е цистит.

Характеризира се със силно изразена болка в долната част на корема, която се усилва с напълването на пикочния мехур, а много често се появява и парене в областта на половите органи.

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Той е едно най-разпространените заболявания на отделителната система, като по-засегнати се оказват дамите, особено през есенно-зимния период. Макар че симптомите на заболяването не са тежки, те могат да бъдат причина за сериозен дискомфорт. Клиничната картина се характеризира с болки в кръста и долната част на корема, зачестени позиви за уриниране (понякога те са на всеки 15-20 минути), като процесът е болезнен, а количеството отделена урина е незначително.

В медицината са познати два вида цистит:

Първичен остър цистит – наблюдават се следните симптоми: смущение при уриниране, чести позиви, а отделената урина е мътна и с неприятна миризма. Началото е остро и внезапно, пациентите усещат силно парене и болки в областта на пикочния мехур. Обикновено това състояние трае от 3 до 5 дни, но трябва да се има предвид, че възпаленията на пикочния мехур са доста коварни заболявания, като неприятните симптоми могат отново да се появят.
Вторичен цистит – обикновено това е формата, при която заболяването вече е хронифицирало. Вторичният цистит е последица от други заболявания, като аденом на простатната жлеза, стеснение на пикочния канал или при камъни в пикочния мехур, в резултат на неговото непълно освобождаване. При задържането на урина могат да възникнат процеси на утаяване и кристализация, които създават благоприятна почва за развитие на различни възпаления.

Причини за развитие на неприятното заболяване

Уролози твърдят, че в 80% от случаите циститът е предизвикан от семейството на чревните бактерии (E. coli в 50 до 80%, B. proteos, Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter, Klebsiella, а понякога е възможно причинителите да бъдат и стафилококи, стрептококи и др.), които попадат в пикочния канал по възходящ път през уретрата. Това е т. нар. инфекциозен цистит, който по принцип може да бъде на бактериална, вирусна или гъбична основа. Установено е, че дамите страдат три пъти по-често от цистит от мъжете, като обяснението се крие в анатомията на отделителната система при жените:
къса (2-5 см) и широка уретра, която е добър проводник на микроорганизми;
микроби, които могат да попаднат и по низходящ път от бъбреците;
в непосредствена близост до уретрата се намира дебелото черво, място с изключителна концентрация на микроорганизми, което означава, че личната хигиена има първостепенна рола в превенцията срещу цистит;
освен това микроорганизми могат да попаднат в пикочния мехур и чрез кръв или лимфа от огнища с хронично възпаление. Например, заболявания като грип, тонзилит и хемороиди се усложняват с развитие на цистит, когато бактерии проникнат в пикочния мехур по кръвен път.

Неинфекциозната форма на заболяването може да бъде причинена от прекомерно охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катеризация, дефлорация, тежък аборт или бременност. От друга страна, вродени деформации на отделителната система (и по-специално пикочните пътища при мъжете) могат да генерират цистит, вследствие на проблеми в изпразването на пикочния мехур. Изключително рядко се наблюдават и цистити на алергична основа, а също и такива, предизвикани от токсични реагенти.

Диагностициране и лечение на заболяването

Правилното диагностициране и навременното лечение на цистит със сигурност биха спестили доста негативни последствия за общото здравословно състояние на организма. Диагностицирането на заболяването се осъществява с помощта на цистоскопия и анализ на урината, в която се наблюдава наличие на белтък, левкоцити, еротроцити и бактерии. Общите методи за изследване включват: клиничен и биохимичен анализ на кръвта, както и общ анализ на урината. А специфичните методи за изследване включват: посявка на урина (с цел изследване на причинителя на възпалението), урофлоуметрия (представлява динамично изследване на акта на уриниране), ехография на бъбреци и пикочен мехур, както и гинекологичен преглед.

Трябва да се има предвид, че консултацията със специалист има първостепенна роля и всякакви методи за самолечение биха усложнили заболяването. А неправилното и несвоевременно лечение на цистит може да доведе до хронифициране на заболяването. Лечението на цистит се състои в терапия с антибактериални, противовъзпалителни и обезболяващи средства, медикаменти, които нормализират микроциркулацията на кръвта в стените на пикочния мехур. Важно е от дневното меню да бъдат изключени пикантните храни и значително да се увеличи приемът на течности.

Източник: https://www.bb-team.org/

Общо
Зимата е сезонът на най-разпространеното урологично заболяване - цистит
Заглавие
Зимата е сезонът на най-разпространеното урологично заболяване - цистит
Описание
Най-разпространеното урологично заболяване при жените през зимния период е цистит.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети още
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker