Новини

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен

Проф. Николай Райнов иска да направи МБАЛ „Св. Панталеймон” център на спиналната микрохирургия

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен.
Световноизвестният неврохирург проф. Николай Райнов ще оперира и обучава екип в Плевен.

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава специалисти в миниинвазивна хирургия на гръбначен стълб в Плевен. Той е българин и се нарича проф. Николай Райнов.
Родом е от Ловеч, там е завършил Немската гимназия, а след това – медицина в Германия. Той специализира в Германия, Швейцария и САЩ. Шест години оглавява отделение по неврохирургия във Великобритания, а през последните 8 години работи в клиника в германския град Аугсбург и в частна клиника в Линдберг, Швейцария.
Признатият българин от години има контакти с клиники във Варна и София, но избира да работи с плевенската МБАЛ „Св. Панталеймон”, не само защото нейните създатели са негови приятели, но и защото в нея е закупена най-модерната апаратура за микрохирургия на гръбначен стълб и нервна система- микроскоп за спинална хирургия на Карл Цайс.
Не само в България, но и на Запад гръбначните заболявания са много разпространени и с възрастта на хората те нарастват. Затова в развитите страни здравните системи предлагат на пациентите качествена микрохирургия- операции на дискови хернии на гърбначен стълб, особено на шийния отдел, на гръбначен мозък. Според проф. Райнов всичко това може да се предложи и на българските пациенти в плевенската клиника. Той споделя, че основната му цел е да сформира самостоятелен екип, а неговите посещения да се ограничат до по-тежките медицински случаи.
Защо миниинвазивната хирургия е толкова важна? В сравнение със стандартните интервенции нарушава тъканната цялост по-малко, а болният бързо се връща към социалния си живот. В Германия например не е необичайно пациенти още на следващия ден след операцията да се върнат у дома си, а след седмица да работят в офиса си, споделя проф. Райнов. Той разказва, че при него в Германия доста български пациенти с гръбначни проблеми са били лекувани, тъй като там микрохирургията е медицински стандарт.

Микроскопът за спинална хирургия на Карл Цайс.
Микроскопът за спинална хирургия на Карл Цайс.

В София има няколко големи университетски клиники, които разполагат с необходимото оборудване за лечение на дискови хернии и заболявания на гръбначния мозък, но в останалата част на страната това не е така и затова моята цел е в Плевен да се оформи център за спинална хирургия на световно ниво, признава професорът.
Относно мита, които битува сред българите, че е по-добре болката от дисковата херния да се търпи, проф. Райнов коментира, че с напредването на модерната медицина тези операции вече не се смятат за рискови. Според статистика в Германия дисковите хернии са най-честата, но най-малко рискова операция в цялата неврохирургична практика. Това важи както за шийните, така и за дисковите хернии, които са в областта на лумбалните прешлени, отбелязва проф. Николай Райнов.
Светилото в нерврохирургията не скрива, че интервенцията по отстраняване на дискова херния в Германия струва от 4 до 10 хил. евро, а когато се налага поставяне на импланти, винтове или спонделодеза, цените нарастват многократно. В немското здравеопазване новите технологии все повече навлизат.
Да, те искат повече инвестиции, но резултатът за пациента е много добър, коментира още проф. Райнов и подчертава, че за да се получи същото и в България, са нужни инвестиции и добра система за контрол на качеството. Предполагам, че засега проблемът в България е финансов, тъй като до колкото зная, имплантите не се поемат от Здравната каса , а комплексните операции не се заплащат напълно, а всяка болница, която иска да се развива, няма как да се задоволи само с минималните суми от Здравната каса, допълва той.
Проф. Николай Райнов ще преглежда и оперира пациенти в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен на 5 и 6 януари 2015 година. Пациентите могат да се запишат за преглед на тел. 064/ 87 20 20.

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен
Проф. Николай Райнов иска да направи МБАЛ „Св. Панталеймон” център на спиналната микрохирургия
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker