Новини

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен

Проф. Николай Райнов иска да направи МБАЛ „Св. Панталеймон” център на спиналната микрохирургия

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен.
Световноизвестният неврохирург проф. Николай Райнов ще оперира и обучава екип в Плевен.

Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава специалисти в миниинвазивна хирургия на гръбначен стълб в Плевен. Той е българин и се нарича проф. Николай Райнов.
Родом е от Ловеч, там е завършил Немската гимназия, а след това – медицина в Германия. Той специализира в Германия, Швейцария и САЩ. Шест години оглавява отделение по неврохирургия във Великобритания, а през последните 8 години работи в клиника в германския град Аугсбург и в частна клиника в Линдберг, Швейцария.
Признатият българин от години има контакти с клиники във Варна и София, но избира да работи с плевенската МБАЛ „Св. Панталеймон”, не само защото нейните създатели са негови приятели, но и защото в нея е закупена най-модерната апаратура за микрохирургия на гръбначен стълб и нервна система- микроскоп за спинална хирургия на Карл Цайс.
Не само в България, но и на Запад гръбначните заболявания са много разпространени и с възрастта на хората те нарастват. Затова в развитите страни здравните системи предлагат на пациентите качествена микрохирургия- операции на дискови хернии на гърбначен стълб, особено на шийния отдел, на гръбначен мозък. Според проф. Райнов всичко това може да се предложи и на българските пациенти в плевенската клиника. Той споделя, че основната му цел е да сформира самостоятелен екип, а неговите посещения да се ограничат до по-тежките медицински случаи.
Защо миниинвазивната хирургия е толкова важна? В сравнение със стандартните интервенции нарушава тъканната цялост по-малко, а болният бързо се връща към социалния си живот. В Германия например не е необичайно пациенти още на следващия ден след операцията да се върнат у дома си, а след седмица да работят в офиса си, споделя проф. Райнов. Той разказва, че при него в Германия доста български пациенти с гръбначни проблеми са били лекувани, тъй като там микрохирургията е медицински стандарт.

Микроскопът за спинална хирургия на Карл Цайс.
Микроскопът за спинална хирургия на Карл Цайс.

В София има няколко големи университетски клиники, които разполагат с необходимото оборудване за лечение на дискови хернии и заболявания на гръбначния мозък, но в останалата част на страната това не е така и затова моята цел е в Плевен да се оформи център за спинална хирургия на световно ниво, признава професорът.
Относно мита, които битува сред българите, че е по-добре болката от дисковата херния да се търпи, проф. Райнов коментира, че с напредването на модерната медицина тези операции вече не се смятат за рискови. Според статистика в Германия дисковите хернии са най-честата, но най-малко рискова операция в цялата неврохирургична практика. Това важи както за шийните, така и за дисковите хернии, които са в областта на лумбалните прешлени, отбелязва проф. Николай Райнов.
Светилото в нерврохирургията не скрива, че интервенцията по отстраняване на дискова херния в Германия струва от 4 до 10 хил. евро, а когато се налага поставяне на импланти, винтове или спонделодеза, цените нарастват многократно. В немското здравеопазване новите технологии все повече навлизат.
Да, те искат повече инвестиции, но резултатът за пациента е много добър, коментира още проф. Райнов и подчертава, че за да се получи същото и в България, са нужни инвестиции и добра система за контрол на качеството. Предполагам, че засега проблемът в България е финансов, тъй като до колкото зная, имплантите не се поемат от Здравната каса , а комплексните операции не се заплащат напълно, а всяка болница, която иска да се развива, няма как да се задоволи само с минималните суми от Здравната каса, допълва той.
Проф. Николай Райнов ще преглежда и оперира пациенти в МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен на 5 и 6 януари 2015 година. Пациентите могат да се запишат за преглед на тел. 064/ 87 20 20.

Общо
Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен
Заглавие
Световноизвестен неврохирург ще оперира и обучава екип в Плевен
Описание
Проф. Николай Райнов иска да направи МБАЛ „Св. Панталеймон” център на спиналната микрохирургия
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker