Новини

Преписват Паисиевата история в Замъка в Равадиново

Родолюбивата идея цели да възроди патриотичното чувство у българите, да повдигне самочувствието им

Замък - село Равадиново.
Собственикът на Замъка „Влюбен във вятъра” в Равадиново Георги Тумпалов е замислил уникална туристическа атракция за своите гости.

Собственикът на Замъка „Влюбен във вятъра” в Равадиново Георги Тумпалов е замислил уникална туристическа атракция за своите гости. Всеки от тях, българин или чужденец, ще се пренесе в епохата на Паисий Хилендарски и ще може да изпълни неговата заръка, като препише няколко реда от неговата „История славянобългарска”.
В първия ден на Великденските празници в параклиса на Замъка, до олтара, под звуците на старинна музика, туристите ще се превъплътят в преписвачи на първата българска историография. Родолюбивата идея цели да възроди патриотичното чувство у българите, да повдигне самочувствието им, като го накара да си спомни за силния български дух. Иновативната инициатива има и друга кауза – да запознае чужденците със славната и героична история на предците ни.
Собственикът на Замъка очевидно е провокиран от общественото недоволство в резултат на някои исторически спекулации в учебниците на децата и подготвяни промени в учебните планове, които предвиждаха орязване на емблематични български автори и произведения. Силните патриотични настроения взеха главата на министъра на образованието Тодор Танев, но пък извадиха от сумрака Паисий Хилендарски и неговата творба, която бележи Българското Възраждане. Предполага се, че идеята на Георги Тумпалов за нов препис на Паисиевата история в наши дни ще запази в сърцата и душите на тези, които го направят, едно невероятно не само забавно, но и духовно преживяване.
„Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тази книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете своя род и език“- тези редове от автора на „История славянобългарска” вече могат да се прочетат на сайта на приказния замък, където инициативата е анонсирана.

Общо
Преписват Паисиевата история в Замъка в Равадиново
Заглавие
Преписват Паисиевата история в Замъка в Равадиново
Описание
Родолюбивата идея цели да възроди патриотичното чувство у българите, да повдигне самочувствието им.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker