Новини

Йошинори Осуми доказа: Гладът и постенето са полезни

Нобеловият лауреат за медицина 2016 разкрива механизма на автофагията и че тя се активира при гладуване

Японският учен Йошинори Осуми.
Лечебният глад не е измислица, постенето е полезно. Откритието на японския учен Йошинори Осуми (Yoshinori Ohsumi) , който тази година ще получи Нобелова награда за физиология и медицина, доказва това, пише сайтът „Комсомольская правда”.

Лечебният глад не е измислица, постенето е полезно. Откритието на японския учен Йошинори Осуми (Yoshinori Ohsumi), който тази година ще получи Нобелова награда за физиология и медицина, доказва това, пише сайтът „Комсомольская правда”. Специалистът по биология на клетката в Токийския университет разгадава механизма на автофагията (от гр. самоизяждане) – процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти. Нещо повече, той идентифицира гените, които отговарят за автофагията.
В съобщение на Нобеловия комитет се подчертава първостепенното значение на откритието за изследване на обновяването на клетките и за реакцията на организма при глад и инфекции. „Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести“, се казва още в него.
Този феномен бил открит от учените още през 60-те години на миналия век. Тогава те за първи път забелязали, че клетките могат да унищожават собствените си органели, но не могли да установят тънкостите на този механизъм.Това прави през 90-те години на ХХ век японският учен Йошинори Осуми. Той провежда серия експерименти, които доказват, че автофагията е характерна за всички живи организми, в т.ч. и за човека. Изолира гените, отговорни за този процес и променя разбирането за това как човешката клетка изхвърля ненужното си съдържание.

За откритието на лизозомата през 1974 г. белгийският учен Кристиан дьо Дюв получава Нобелова награда.
Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести.

Простичко казано, клетъчните „отпадъци” се опаковат в специални „торбички” – autophagosomes, после се прехвърлят в „контейнери” – лизозоми, където се разграждат и преработват. За откритието на лизозомата през 1974 г. белгийският учен Кристиан дьо Дюв получава Нобелова награда.
Рециклираният отпадък на клетките се използва за производство на енергия, от него се създават и нови „строителни елементи”, които се използват за обновяване на клетките. Благодарение на автофагията клетките се очистват от попадналите в тях вируси и бактерии, от увредените протеини и органели, от образуваните токсини. Така организмът противодейства на преждевременното остаряване.
Осуми установява и нещо много важно, от което може да се възползва всеки човек, който държи на здравето и дълголетието – автофагията работи най-активно, когато организмът изпитва стрес. Например, при гладуване. В такива случаи клетката произвежда енергия от своите вътрешни ресурси- от всеки отпадък, в т.ч. от болестотворните микроби.
Откритието доказва: да се гладува или да се пости, е полезно. Така организмът се изчиства.Както уверяват колеги на Осуми, автофагията предпазва организма от преждевременна старост. Може би дори подмладява, създавайки нови клетки. При този процес се идентифицират дефектните протеини и повредените вътреклетъчни елементи и така организмът се поддържа в изправно състояние. Нарушения в процеса на автофагията водят до Паркинсон, диабет и дори рак. По всичко изглежда, че гладуването е оздравителен стрес за организма и добър начин за профилактика.

Общо
Йошинори Осуми доказа: Гладът и постенето са полезни
Заглавие
Йошинори Осуми доказа: Гладът и постенето са полезни
Описание
Нобеловият лауреат за медицина 2016 разкрива механизма на автофагията и че тя се активира при гладуване.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker