Новини

Започва лятното обучение на новите учители по програма Заедно в час

Летният институт се провежда за първи път извън София

Новите учители се учат също как да изграждат визия за успеха на своите ученици, да определят целите по пътя към тази визия и начините за постигането им.
Интензивното обучение на новите участници по програма Заедно в час започва на 10 юли 2017 г. в Луковит, обл. Ловеч.

Интензивното обучение на новите участници по програма Заедно в час започва на 10 юли 2017 г. в Луковит, обл. Ловеч. Летният институт е с продължителност седем седмици и е основа на предварителната подготовка на новите мотивирани учители преди да влязат в класните стаи на 15 септември и да работят за преодоляване на образователното неравенство.
В обучението им са включени теоретична подготовка в Луковит и практическа работа с ученици в рамките на триседмична лятна академия в София. За първи път теоретичната част на института ще се проведе извън София като основната цел е участниците по програмата да се запознаят отблизо със спецификите, нуждите и нагласите в различни общности, близки до тези, в които ще преподават през следващите две години.
“Заедно в час работи в област Ловеч от 2013 г. и има силни партньорства в региона с училища, институции и корпоративни партньори. Чрез тях, както и чрез опита на възпитаниците на програмата, новите учители ще имат възможност да общуват, изследват и работят с различни общности още по време на предварителната си подготовка. Това ще им позволи много по-ясно да виждат отговорността и всички аспекти на своята работа”, споделя Иван Петров, специалист „Обучения“ във фондация Заедно в час.
Обучението на участниците по програмата обхваща теоретични модули и практически задачи, които включват планиране на уроци, управление на класната стая, методи на преподаване, оценяване и надграждане на наученото, работа с държавните образователни изисквания. Новите учители се учат също как да изграждат визия за успеха на своите ученици, да определят целите по пътя към тази визия и начините за постигането им.
Всички участници в програмата се обучават да работят и по международния модел „Преподавай като лидер“. Той е адаптиран за работа с ученици с ниски образователни постижения и от финансово затруднени семейства. Моделът включва доказани принципи на работа, с които учители са успели да постигнат значително подобрение в мотивацията и постиженията на учениците си.
Паралелно с интензивното лятно обучение, през което преминават всички участници в програмата, тези без педагогическа правоспособност вече се квалифицират според всички държавни изисквания. Заедно в час работи в партньорство с български висши училища, които имат правото да присъждат професионална квалификация учител по условията в наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“.
За Заедно в час:
Заедно в час е неправителствена организация, която вече седма година работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи и завършили участници, както и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.
До момента през програмата са преминали повече от 160 души, а организацията работи в регионите Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора.

Общо
Започва лятното обучение на новите учители по програма Заедно в час
Заглавие
Започва лятното обучение на новите учители по програма Заедно в час
Описание
Летният институт се провежда за първи път извън София.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker