Новини

Защо хлябът в Европа е по-добър от този в САЩ

Квасът, мътеницата и покълването разграждат глутеновите протеини

Заменете хляба с покълнали зърна.
Заради това и заради по-ниското глутеново съдържание в европейската пшеница американски привърженици на „зеления” начин на живот в свои блогове препоръчват на сънародниците си хляба и хлебните изделия на Европа.

Не зная дали и вие сте заразени от манията”без глутен”, но е факт, че това не е само модна приумица. И все пак означава ли, че трябва завинаги да се откажем от прясно изпечения хляб и вкусните тестени изделия? Наложително е само за хората с глутенова непоносимост, но за съжаление през последните години те стават все повече. А причината за това е качеството на самата пшеница и агресивните хербициди, с които тя се третира.
В САЩ пшеницата има по-високо съдържание на глутен, отколкото в Европа. В Америка тя съдържа около 15 % глутен, докато в Европа до 10%. Конвенционалната пшеница в Америка често е в центъра на скандали – или заради генномодифицирана пшеница, или заради наличие в нея на опасния глифозат. Глифозат е пестицид, известен под търговското име Round-Up, но се използва широко за дехидратиране на житната реколта, за да се ускори събирането й. За целта с убиеца на плевели житото се пръска по няколко пъти преди жътва и така химикалът попада в хляба и всички тестени продукти. Производителят на глифозат „Монсанто” твърди, че за хората няма опасност, но данни показват, че това води до възпалителни заболявания и до чувствителност към глутен. Световната здравна организация е на мнение, че глифозатът уврежда човешката ДНК и вероятно предизвиква рак. Предполага се също така, че той атакува хормоналната система и полезните микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Някои учени предполагат, че част от хората, които се оплакават от глутенова непоносимост, всъщност имат симптоми на токсичност от глифозат.
Във Великобритания също е широко разпространена употребата на този токсичен химикал. В доклад на Асоциацията на почвата (Soil Association) се посочва, че за последните 20 години употребата на този пестицид се е увеличила с 400 %, а при рутинни тестове на британския хляб той се открива в 30 % от пробите. „Дойче веле” съобщава за изследване, което показва, че в урината на германците се откриват следи от пестицида, макар че Институтът за изследване на рисковете в Германия не смятал, че опасенията на СЗО са основателни. Темата за глифозата е на дневен ред в ЕС, химикалът още не е забранен, но употребата му е ограничена.
Заради това и заради по-ниското глутеново съдържание в европейската пшеница американски привърженици на „зеления” начин на живот в свои блогове препоръчват на сънародниците си хляба и хлебните изделия на Европа. Според тези източници италианската паста и пица, френските сладкиши няма да им причинят неприятните симптоми на глутеновата непосимост, която изпитват, когато консумират американски житни продукти. Разбира се, европейската кухня е добро решение, но ваканциите винаги свършват.


Затова и блогърите продължават със съветите. Някои от тях можете да ползвате и вие, защото каквото и да си говорим, химията не подмина и добрата стара Европа.
Пригответе хляб с мътеница. Мътеницата се получава се при избиването на маслото – подобна е на айряна и може да се замени в рецептата както с прясно, така и с кисело мляко.Обикновенно се използва при домашно правени хлябове и хлебни изделия! При процеса на ферментация на млякото от млечнокиселите бактерии лактозата се превръща в млечна киселина. А тя разгражда глутеновия протеин, което прави съдържанието на глутен в хляба по-ниско. Така хлябът става подходящ за консумация и от хора с глутенова чувствителност.
Изберете квасен хляб. Квасът предварително „смила” глутеновия протеин, така че такъв хляб също е безопасен, особено ако го приготвите у дома.
Заменете хляба с покълнали зърна. Процесът на покълване също разгражда глутеновите протеини. Това не означава, че глутенът напълно ще изчезне, но съдържанието му значително ще се намали.
Изберете биологична пшеница. Търсете органичния етикет, който означава без ГМО и без синтетични пестициди. Само така ще сте сигурни, че в хляба, който ядете няма токсични химикали.

Общо
Защо хлябът в Европа е по-добър от този в САЩ
Заглавие
Защо хлябът в Европа е по-добър от този в САЩ
Описание
В САЩ пшеницата има по-високо съдържание на глутен, отколкото в Европа.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker