Новини

Защо монасите от Атон живеят дълго и не се разболяват

7 пракически съвета от средногорските дълголетници за здравословен живот

Средната възраст на монах от Атон е 94 години!
Атон или Света гора е магично място, а монасите, които обитават манастирската общност, живеят дълго и не боледуват от страшни болести.

Атон или Света гора е магично място, а монасите, които обитават манастирската общност, живеят дълго и не боледуват от страшни болести. И това не е само легенда, съвременни учени го доказват, разказва магистър фармацевтът от аптеки „Астра“ Александър Коченюк.

Учени от Медицинския университет в Кембридж, както и техни колеги-историци, са направили проучвания от различно естество. Те проследили исторически документи, съхранявани в манастирските архиви, както и възрастта на монасите. Нещо повече, сега средната възраст на монах от Атон е 94 години!
Този изненадващ факт не учудва жителите на свещената планина. Отличната си физическа и психическа форма те поддържат със специална диета. От нея дори в наши дни напълно са изключени нездравословните храни, пълни с вредни мазнини. А това е отлична профилактика на всички видове тумори. Монасите не ядат месо, но разнообразяват трапезата си с риба и сирене (козе, овче, краве). Почти всичко произвеждат сами, така че продуктите им са екологични. Манастирската храна се приготвя на бавен огън чрез задушаване.
Освен това те се хранят в определени часове, съобразени с естествените биоритми. Никога не преяждат, защото ядат малки порции на често. Строго спазват православните пости, 200 дни в годината братята постят. Три дена в седмицата те не консумират нищо друго освен плодове и зеленчуци.
Много важен е фактът, че повечето от монасите прекарват времето си във физическа работа на открито – отглеждат зеленчуци и плодове, грижат се за домашните животни и събират билки. На Атон отглеждат маслини. Монасите ги събират ръчно и произвеждат най-хубавия зехтин в областта. Техен специалитет е билковия зехтин, с който овкусяват голяма част от суровите ястия, които похапват. Монасите в Света гора почти не купуват захар. Кафето подслаждат с мед, а компотите са натурални.
Духовните практики също са фактор за дълголетието и за доброто ментално здраве на монасите.


Днес няма съмнение за учените, че духът и спокойният ум са условия и за физическо здраве.
Ето съветите на дълголетните светогорци за здравословен и щастлив живот:
1. Избягвайте стресови ситуации, суета, напразни тревоги и гняв. Очистете душата си. Спокойната душа и чистата съвест са най-добрите лечители.
2. Всеки път, когато имате възможност, излезте извън града. Идете в планината и постойте, макар и няколко часа само, в гората.
3. Постепенно се откажете от консервирани, преработени храни, които се продават в магазините. Не яжте салами, не купувайте шоколад. Лесно е сами да си забъркате нещо сладко. Монасите в Света гора почти не купуват захар. Кафето подслаждат с мед, а компотите са натурални.
4. Три пъти в седмицата (понеделник, сряда и петък) спазвайте строг пост. Това правят целогодишно монасите от Атон.
5. Отделете няколко часа на ден за спорт или физически труд.
6. Опитайте се да сложите нещата в ред в интимния живот. Намалете броя на сексуалните актове на 3-4 на месец.
7. Откажете се от вредните навици, като алкохол и тютюнопушене. Пийте само истинско червено и бяло вино, което сами сте направили или поне сте сигурни в произхода му.
Такава е философията за живота на монасите от Атон – проста, но ефективна. Разбира се, в днешния динамичен век е трудно да се спазват на 100 % тези съвети, но не ни пречи да опитаме. Според фармацевта Александър Каченюк най-малкото, което можем да направим за своето здраве, е да опростим живота си и да изчистим мислите си. Можете да започнете, като изхвърляте от трапезата си вредните храни, времето е подходящо и за повече приятни емоции, някои от които може да ви осигурят и аптеки „Астра“ , ако участвате в нашата юбилейна игра до края на август, съветва Каченюк. Подробности за нея ще намерите тук.

Общо
Защо монасите от Атон живеят дълго и не се разболяват
Заглавие
Защо монасите от Атон живеят дълго и не се разболяват
Описание
7 пракически съвета от средногорските дълголетници за здравословен живот.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker