Новини

Защо скърцате със зъби през ноща?

Предпазителят за уста може да бъде много удобен, за да пази зъбите ви от търкане по време на сън

Хроничното търкане на зъби може да доведе до разхлабване, разбиване и дори загуба на зъби.
Ако скърцате със зъби или ако искате да научите повече за този навик, просто останете с нас и продължавайте да четете.

Скърцането със зъби е един от най-често срещаните проблеми, с който се сблъскват хората и въпреки че може да се случи, когато човек е под напрежение или докато се концентрира върху нещо, факт е, че най-често се случва през нощта. Ако скърцате със зъби или ако искате да научите повече за този навик, просто останете с нас и продължавайте да четете. Ето някои възможни обяснения и съвети как да се справите успешно с този проблем.

Защо хората скърцат със зъби през нощта?
Скърцането със зъби и стискането на челюстите, наричано още бруксизъм, най-често са свързани със стрес и безпокойство. То обикновено се появява през нощта, когато мозъкът превключва между по-леките и по-дълбоките етапи на съня. Тъй като вашият мозък навлиза в етап на дълбок сън, всички мускули в тялото ви трябва да се отпуснат напълно, което може да създаде някои проблеми с дихателните пътища. Челюстта ви е наистина тежка, така че е лесно да блокира дихателните пътища, подобно на езика ви, който разширява почти два пъти размера си, когато е отпуснат. Когато има частично запушване на дихателните пътища, е вероятно да се появи скърцането със зъби, тъй като те отварят отново дихателните пътища и помагат на човек да диша правилно отново.
Вредно ли е скърцането със зъби?
От една страна, скърцането може да бъде наистина полезно, тъй като позволява на хората с дихателни проблеми да дишат правилно. Обикновено това не причинява никаква вреда. Въпреки това, със сигурност може да увреди зъбите и да причини други усложнения, свързани с оралното здраве, ако се случва ежедневно. Хроничното търкане на зъби може да доведе до разхлабване, разбиване и дори загуба на зъби. Може напълно да изхаби зъбите ви, затова може да се нуждаете от коронки, мостове, импланти, частични протези или дори пълни протези. Освен зъбите, може да повредите и челюстите, тъй като търкането може да измести позицията на челюстта.
Как човек да разбере дали търка зъбите си?
Фактът, че се появява по време на сън, го прави малко по-трудно за осъзнаване. Повечето хора не знаят за този навик, особено ако това не се случва ежедневно. Въпреки това, тъпо главоболие или болка в челюстта, когато се събудите, са някои от най-честите симптоми на бруксизъм.


Това е начин, по който човек може да разбере дали скърца със зъби или не. Чувствителността в челюстта и прекомерното износване на зъбите също са сред симптомите. Освен това трябва да сте наясно с факта, че търкането е един от показателите за обструктивна сънна апнея. Освен че прекъсвате дишането си през нощта, това състояние също така увеличава риска от инсулт, затлъстяване, депресия, диабет и високо кръвно налягане. Ако сте разпознали някои симптоми, не забравяйте да потърсите ефективно лечение на сънна апнея. Потърсете лекарска помощ, за да се справите с това състояние.
Как мога да спра да търкам зъбите си?
Предпазителят за уста може да бъде много удобен, за да пази зъбите ви от търкане по време на сън, така че не забравяйте да попитате вашия зъболекар за това. Както вече споменахме, стресът е една от най-честите причини, така че можете да посещавате стрес консултации, да започнете да ходите на психотерапевт или да получите рецепта за мускулни релаксанти. Въпреки това, ако скърцането със зъби е причинено от нарушения на съня, първо трябва да го излекувате, за да намалите навика за търкане. Преди всичко, постарайте се да избегнете търкането колкото е възможно повече, защото иначе може челюстните ви мускули да свикнат да се свиват. Освен това трябва да намалите алкохола, тъй като търкането на зъбите един в друг обикновено се засилва след консумация на алкохол. Същото важи и за храни и напитки, съдържащи кофеин – шоколад, кафе и кола.
Търкането на зъбите един в друг е често срещано сред хората, независимо от техния пол и възраст, но истината е, че може да се лекува, ако успеете да разпознаете симптомите, веднага щом започнат да се показват. Всичко, което трябва да направите, е да сте добре информирани, защото достатъчно познания по темата могат да ви помогнат да се справите успешно с всеки потенциален проблем. Просто не забравяйте всички споменати по-горе факти и вие сте решили проблема наполовина!

Общо
Защо скърцате със зъби през ноща?
Заглавие
Защо скърцате със зъби през ноща?
Описание
Предпазителят за уста може да бъде много удобен, за да пази зъбите ви от търкане по време на сън.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker