Новини

Целината спира растежа на раковите клетки

Скромният зеленчук е витаминозна бомба, предпазва организма от оксидативно увреждане

Целината е отлично средство за превенция на нашето здраве.
Доклад от 2010 г., публикуван в списание “Фармацефтична биология”, информира,, че флавоноидите в целината могат да предпазят лигавицата на стомаха от язви.

Целината често се добавя към различни рецепти за повече текстура и фин аромат, особено на по – специалните храни. Що се отнася до хранителната стойност обаче, този прост зеленчук е електроцентрала от витамини, минерали и други фитонутриенти, които науката потвърждава, че могат да спрат растежа на раковите клетките
Полезните вещества в целината:
Както вече споменахме, целината е витаминозна бомба. В нея има големи количества витамин К (33% от общото дневно препоръчително количество на порция!), витамин С, А, В6 и В2, калий. Освен това тя съдържа изключително необходимите за метаболитните процеси минерали калций, магнезий, манган, мед, фосфор. В допълнение в нея има много фибри. Притежава някои уникални свойства, които я категоризират като супер антиоксидант и противовъзпалително. Изследванията идентифицират близо дузина антиоксидантни фенолни хранителни вещества, които могат да предпазят от оксидативно увреждане на кръвоносни съдове, органи и клетки.
Според едно скорошно проучване на Фокс нюз 74% от американците страдат от някакъв дискомфорт на стомашно-чревния тракт. Целината може да бъде източник на значително облекчение за червата, защото пектиновите полизахариди успокояват възпаленията на храносмилателната система. Доклад от 2010 г., публикуван в списание “Фармацефтична биология”, информира,, че флавоноидите в целината могат да предпазят лигавицата на стомаха от язви. Други проучвания са открили, че апиумът, полизахаридна субстанция, намерена в този зеленчук, спомага за балансиране на стомашните секрети. Британско проучване от 2009 г. също стига до извода, че приемането на целина помага в борбата със стомашните инфекции, като например H. Pylori.
Други изследвания показват, че целината влияе добре на сърдечно-съдовата система и на функцията на черния дроб.
Целината и ракът
Вече споменахме, че целината съдържа вещества, които помагат в борбата с рака. Учените са доказали, че този негов ефект се дължи преди всичко на два флавоноида – апигенин и лутеолин.
Изследване, проведено от Пусанския национален университет в Бусан, Корея, публикувано в „Журнал за превенция на рака“, показва, че апигенинът (намиращ се в целината, както и в някои други зеленчуци) съдържа мощни антикарциногенни свойства. По-специално този флавоноид има способността да контролира пролиферацията на раковите клетки чрез „регулиране на клетъчния отговор на оксидативен стрес и ДНК увреждане, потискане на възпалението и ангиогенезата, забавяне на клетъчната пролиферация и индуциране на автофогия и апоптоза“.
Друго проучване върху рака на гърдата HER2, направено в Университета в Мисури, предполага, че целината може да бъде силно нетоксично лечение за рак на гърдата, тъй като има способността да намали съдовия растежен фактор (VEGF). Той е важен механизъм за стимулиране на нови кръвоносни съдове и тъкани при растящи деца. При възрастни обаче, този фактор може да има негативен ефект, защото може да стимулира неконтролируемо разрастване. Редица други проучвания потвърждават, че флавоноидите в целината имат способността да пречат на патологичните клетки при рак на гърдата да се разрастват.
Това, което тези и други изследвания доказват, е, че консумацията на целина има способността да въздейства върху раковите клетки и механизмите, които ги насърчават да се делят по няколко начина и на молекулярно ниво!
Как да се възползвате максимално от целина
Хората събират, отглеждат и ядат целина от хиляди години насам. Според експерименталното изследване, проведено от Фондация „Джордж Мателиан“ (GMF), ако планирате да готвите целина, парата е най-добрият начин. След 10 минути на пара, целината поддържа около 90% от своята антиоксидантна стойност. В допълнение, други проучвания са установили, че целината е най-полезна, когато се консумира веднага след нарязване. Може да се съхранява в хладилник, но не повече от 7 дни.
И накрая нека да кажем: целината е отлично средство за превенция на нашето здраве. Ако разполагате в момента с този скромен и евтин зеленчук, в никакъв случай не го пренебрегвайте. Ако е свеж, непременно го сложете на трапезата, свеж, като допълнение на салатата си, запарен или пък под формата на сок или смути.

Целината спира растежа на раковите клетки
Скромният зеленчук е витаминозна бомба, предпазва организма от оксидативно увреждане.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker