Новини

Целината спира растежа на раковите клетки

Скромният зеленчук е витаминозна бомба, предпазва организма от оксидативно увреждане

Целината е отлично средство за превенция на нашето здраве.
Доклад от 2010 г., публикуван в списание “Фармацефтична биология”, информира,, че флавоноидите в целината могат да предпазят лигавицата на стомаха от язви.

Целината често се добавя към различни рецепти за повече текстура и фин аромат, особено на по – специалните храни. Що се отнася до хранителната стойност обаче, този прост зеленчук е електроцентрала от витамини, минерали и други фитонутриенти, които науката потвърждава, че могат да спрат растежа на раковите клетките
Полезните вещества в целината:
Както вече споменахме, целината е витаминозна бомба. В нея има големи количества витамин К (33% от общото дневно препоръчително количество на порция!), витамин С, А, В6 и В2, калий. Освен това тя съдържа изключително необходимите за метаболитните процеси минерали калций, магнезий, манган, мед, фосфор. В допълнение в нея има много фибри. Притежава някои уникални свойства, които я категоризират като супер антиоксидант и противовъзпалително. Изследванията идентифицират близо дузина антиоксидантни фенолни хранителни вещества, които могат да предпазят от оксидативно увреждане на кръвоносни съдове, органи и клетки.
Според едно скорошно проучване на Фокс нюз 74% от американците страдат от някакъв дискомфорт на стомашно-чревния тракт. Целината може да бъде източник на значително облекчение за червата, защото пектиновите полизахариди успокояват възпаленията на храносмилателната система. Доклад от 2010 г., публикуван в списание “Фармацефтична биология”, информира,, че флавоноидите в целината могат да предпазят лигавицата на стомаха от язви. Други проучвания са открили, че апиумът, полизахаридна субстанция, намерена в този зеленчук, спомага за балансиране на стомашните секрети. Британско проучване от 2009 г. също стига до извода, че приемането на целина помага в борбата със стомашните инфекции, като например H. Pylori.
Други изследвания показват, че целината влияе добре на сърдечно-съдовата система и на функцията на черния дроб.
Целината и ракът
Вече споменахме, че целината съдържа вещества, които помагат в борбата с рака. Учените са доказали, че този негов ефект се дължи преди всичко на два флавоноида – апигенин и лутеолин.
Изследване, проведено от Пусанския национален университет в Бусан, Корея, публикувано в „Журнал за превенция на рака“, показва, че апигенинът (намиращ се в целината, както и в някои други зеленчуци) съдържа мощни антикарциногенни свойства. По-специално този флавоноид има способността да контролира пролиферацията на раковите клетки чрез „регулиране на клетъчния отговор на оксидативен стрес и ДНК увреждане, потискане на възпалението и ангиогенезата, забавяне на клетъчната пролиферация и индуциране на автофогия и апоптоза“.
Друго проучване върху рака на гърдата HER2, направено в Университета в Мисури, предполага, че целината може да бъде силно нетоксично лечение за рак на гърдата, тъй като има способността да намали съдовия растежен фактор (VEGF). Той е важен механизъм за стимулиране на нови кръвоносни съдове и тъкани при растящи деца. При възрастни обаче, този фактор може да има негативен ефект, защото може да стимулира неконтролируемо разрастване. Редица други проучвания потвърждават, че флавоноидите в целината имат способността да пречат на патологичните клетки при рак на гърдата да се разрастват.
Това, което тези и други изследвания доказват, е, че консумацията на целина има способността да въздейства върху раковите клетки и механизмите, които ги насърчават да се делят по няколко начина и на молекулярно ниво!
Как да се възползвате максимално от целина
Хората събират, отглеждат и ядат целина от хиляди години насам. Според експерименталното изследване, проведено от Фондация „Джордж Мателиан“ (GMF), ако планирате да готвите целина, парата е най-добрият начин. След 10 минути на пара, целината поддържа около 90% от своята антиоксидантна стойност. В допълнение, други проучвания са установили, че целината е най-полезна, когато се консумира веднага след нарязване. Може да се съхранява в хладилник, но не повече от 7 дни.
И накрая нека да кажем: целината е отлично средство за превенция на нашето здраве. Ако разполагате в момента с този скромен и евтин зеленчук, в никакъв случай не го пренебрегвайте. Ако е свеж, непременно го сложете на трапезата, свеж, като допълнение на салатата си, запарен или пък под формата на сок или смути.

Общо
Целината спира растежа на раковите клетки
Заглавие
Целината спира растежа на раковите клетки
Описание
Скромният зеленчук е витаминозна бомба, предпазва организма от оксидативно увреждане.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker