Новини

Цикория – растение, което прочиства кръвта, черния дроб и жлъчката

Присъствието на инулин помага за стабилизиране нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава по-последователни и обемисти изпражнения

Не на последно място, цикорията има успокояващ и регулиращ ефект на сърдечния ритъм.
Eдва ли има някой, който да не познава билката цикория. Тя е част от семейството на маргаритките.

Едва ли има някой, който да не познава билката цикория. Тя е част от семейството на маргаритките. А в миналото римляните са вярвали, че това е едно страхотно растение за прочистване на кръвта, но древен Египет е мястото, където за първи път хората са открили основните му преимущества, като са забелязли, че е изключително полезно за поддържане на здрав черен дроб и жлъчка.

Трябва, обаче, да се прави разлика между сортовете цикория. Има два вида: салатна и обикновена. Първият расте в средиземноморските страни, като листата му се ползват в кулинарията.
Другият вид цикория (позната още като синя жлъчка или синчец) често бива приемана като плевел. Заблудата е там, че именно тази тревичка, подобно на „плевела“ тученица, притежава множество уникални лечебни свойства.
Интересно е, че египетски учени са достигнали до заключението, че при определени обстоятелства цикорията може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и увреждането на черния дроб.
Това растение подсилва и укрепва храносмилателната и пикочната системи. Полезно е за бъбреците и далака. Установено е, предизвиква вид хипогликемичен ефект и е уместно да го добавите към вашата диета, ако целта ви е да отслабнете, докато прочиствате организма. Не на последно място, цикорията има успокояващ и регулиращ ефект на сърдечния ритъм.
Растението увеличава притока на жлъчен сок, като улеснява разграждането на мазнините, наред с други неща. Богато е на на разтворими фибри, наричени инулин, които играят важна роля в храносмилането чрез подхранване на околната флора.
Изследоветели са достигнали до извода, че присъствието на инулин помага за стабилизиране нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава по-последователни и обемисти изпражнения, които до известна степен допринасят за правилно отстраняване на токсините.
Инулинът действа благоприятно на бифидобактериите. Той е тяхна храна. Присъствието му в стомашния тракт е предпоставка за тяхното оптимално развитие. Препоръчителен е приемът на това вещество и в частност на цикория при нарушен баланс в чревната микрофлора. Най-често това се наблюдава при пациенти с гъбични инфекции, както и такива, преминали антибиотичен курс на лечение.
Най-висока е концентрацията на този полезен компонент в корена на синята жлъчка.


Именно тази част, приготвена като запарка се препоръчва за лечение на всякакъв вид стомашен дискомфорт, независимо от фактора, който го причинява.
Инулинът придава сладникав привкус на горчивия корен на цикорията, но въпреки това не съдържа захари и е подходящ за хора с диабет. Благодарение на инулина се редуцира типичната горчивина от горчивите вещества в корена.
Приемът му има засищащ ефект. И затова се смята, че помага за контрол на пълнотата и дори на диабет.
Цикорията помага на възрастни хора, които страдат от запек. Изследователи са установили, че 15 г цикория, прибавена към ежедневната диета на възрастните, може ефективно да подобри чревната флора, което би улеснило процеса на изхождане.
През 1999 г. Вестник по храненето съобщава за научни изследвания, които са показали как фруктоолигозахаридите (олигофруктоза) са в състояние да намалят липопротеините с ниска плътност, известни още като лош холестерол, чрез възпрепятстване на процеса, чрез който обикновено се синтезират чернодробните мастни киселини.
Друга положителна страна е, че при 28-дневно изследване на плъхове, изследователи са демонстрирали, че салмонелни щамове не биха могли да оцелеят, когато се сблъскват с големи количества екстракти от корени от цикория. Не са били открити странични ефекти от използването на такива големи количества.
Салата
Салатната цикория притежава лековитите свойства на полското растение поради сходния им състав – белтъчини, фруктоза, инхибин, инулин. Горчивото вещество, съдържащо се в този зеленчук е перфектното средство за профилактика и лечение на високо кръвно, висок холестерол, стомашни и храносмилателни проблеми, както и такива с централната нервна система.
Зеленчукът може да се използва за приготвяне на салата, съчетан със зеленолистни зеленчуци, сирене, ядки, чесън, червено цвекло.
Салата може да се направи и от стръковете на синята жлъчка, не само от салатния вид цикория. Откъснете ги в късния следобед. Счита се, че тогава те са най-лековити.

Общо
Цикория - растение, което прочиства кръвта, черния дроб и жлъчката
Заглавие
Цикория - растение, което прочиства кръвта, черния дроб и жлъчката
Описание
Присъствието на инулин помага за стабилизиране нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава по-последователни и обемисти изпражнения.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker