НовиниХранене и спорт

Действието на серотонина върху нашето здраве

Виновен ли е хормонът на щастието за затлъстяването?

За производството на серотонин е необходима слънчева светлина.
Широко популярен факт е, че при еуфория нивото на серотонина в организма се повишава, а при тревожност намалява.

Всички са чували за хормона на щастието, но малцина знаят нещо повече за него освен че подобрява настроението.

Широко популярен факт е, че при еуфория нивото на серотонина в организма се повишава, а при тревожност намалява. Малко известно е обаче, че той влияе върху много аспекти на здравето, включително и на двигателните ни способности.

Какво представлява серотонинът?
Той е невротрансмитер, т.е. предава сигнали между нервните клетки. Около 10 % от серотонина се образува в епифизата от аминокиселината триптофан, която се съдържа в белтъците на храната. Интересното е, че една значителна част от този трансмитер и хормон, 90 %, се синтезира в храносмилателната система и по-точно в ентерохромафинните клетки.
За производството на серотонин е необходима слънчева светлина. Това обяснява защо през слънчевите дни настроението ни се повишава, а през мрачните есенни и зимни дни човек може да изпадне в депресия.
Какви са функциите на серотонина?
Основната функция на серотонина като трансмитер е да прехвърля информация от една към друга област на мозъка. Освен това влияе на много други процеси в организма. Той е естествен стабилизатор на настроението и съня, сексуалното желание, апетита и температурата. Освен това има значение за паметта и ученето, както и за психологическото ни състояние, което пък определя социалното ни поведение. Освен това стимулира заздравяването на рани и поддържа здравината на костите.
Ниските нива на серотонин се свързват с тревожни и депресивни състояния, а високите потискат възбудата. Затова серотонинът се използва като лекарство, когато раздразнението се налага да се потиска. Изследвания са доказали, че при намаляване на нивата на серотонин, силно се повишава чувствителността на болка.
Този хормон влияе също върху сърдечно-съдовата и ендокринната системи, както и върху работата на мускулите. Тази молекула подпомага съсирването на кръвта. Установено е, че при пациенти, склонни към кръвоизливи, нивото на серотонин в кръвта е намалено. Серотонинът стига до кръвта чрез тромбоцитите.
Тъй като този хормон стимулира гладката мускулатура на съдовете, дихателните пътища и червата, той увеличава чревната перисталтика, свива бронхите, намалява дневното количество урина. Оказва се, че недостигът на серотонин може да предизвика чревна непроходимост. Важно е да се знае, че серотонинът в червата играе важна роля върху чревната флора. Той действа като фактор на растежа за симбиотичните микроорганизми, участва в метаболизма на бактериите в дебелото черво. При заболявания на червата, синтезът на серотонин намалява. Учените са установили, че серотонинът участва в патогенезата на карциноиден синдром и синдром на раздразнените черва.

Оказва се, че недостигът на серотонин може да предизвика чревна непроходимост.
Този хормон стимулира гладката мускулатура на съдовете, дихателните пътища и червата, той увеличава чревната перисталтика, свива бронхите, намалява дневното количество урина.

Връзката между сертонина и затлъстяването?

При депресия и тревожност се повишава нивото на кортизола в организма, който има значение за отлагането на мазнини, най-вече в коремната област. Затова хората с депресия много по-лесно трупат излишъци в талията, те също трудно спазват диета. Те обикновено прибягват до сладкиши, за да подобрят настроението си. Сладкото обаче води до освобождаване на инсулин, който намалява нивото на захарите в кръвта. Инсулинът освен това „улавя“ повочето аминокиселини и ги „изпраща“ към мускулите. Но не и триптофанът. Той остава в кръвта и така достига до мозъка, където участва в синтеза на серотонин. По този човек, когато консумира сладко, се чувства по-щастлив. При здрави хора и в умерени количества, въглехидратите играят своята положителна роля за настроението, но когато става дума за метаболитни и болестни депресивни състояния човек попада в омагьосан кръг. Серотонинът дава чувство за ситост, но когато е малко, организмът иска още сладко… Любопитно е, че никотинът също води до синтез на повече серотонин, затова когато човек откаже цигарите, посяга по-често към сладкишите, което ако не ограничим с волята си, неминуемо води до покачване на теглото.
Как да повишим нивата на серотонин?
Както вече споменахме, въгледихратите влият косвено върху производството на серотонин. Но с тях трябва да се внимава. Освен това трябва да консумираме храни, които снабдяват организма с аминокиселината триптофан. Такива са животинските белтъци и за предпочитане е да се снабдяваме с тях чрез пуешко месо, яйца, сирене, сьомга. Различните видове ядки също се препоръчват.
Честото излизане сред природоата, особено когато навън е слънчево, също е от голямо значение. Не забравяйте, че без слънчева светлина, серотонинът не може да се синтезира.

Спортът също помага.

Някои учени твърдят, че физическите упражнения водят до повишаване на нивата на серотонин.Разбира се, не трябва да подценяваме и чисто психологическите процеси, което ще рече, че трябваме да си доставяме удоволствие по всички здравословни начини. Например приятна компания, хубава музика, отдаване на интересни за нас дейности, които ни носят удовлетворение, включително и сексът с щастлив финал е от голямо значение.

Общо
Чудното действие на серотонина върху здравето
Заглавие
Чудното действие на серотонина върху здравето
Описание
Виновен ли е хормонът на щастието за затлъстяването?
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker