Хранене и спорт

Елена Терзиева: Има все повече хора, които осъзнато търсят пътя към здравословния живот

Погледът към екологично чисти продукти не е мода, а завръщане към изначалното, към силата на природата и най-вече естественото състояние на човека, а именно – да бъде здрав, казва консултантът по правилно хранене

Елена Терзиева
Елена Терзиева

Елена Терзиева е родена на 20 април 1979 година в Русе. Средното си образование завършва в СОУ „Христо Ботев”, а висшето в Софийския университет – специалност „Социология”. Тя е основател на компанията „Здравословен живот“, която предлага над 3000 органични и здравословни продукти, както и селектирани биохрани, които разпространява и по интернет в цялата страна.

Заедно със свои съмишленици, основава Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО в гр. Бургас, където Елена Терзиева е консултант по правилно хранене. Тя води редица семинари и обучения по темата в цялата страна.

– Елена, здравословното хранене чиста мода ли е според теб или действително светът върви в тази посока?

– Едва ли е възможно нещо, което се отнася към здравето да бъде въпрос на мода. Винаги в ценностната система на човека здравето е стояло на първо място. Ако погледнем още в древността, хората са живели сред природата, били са в хармония с нея и са били здрави. Според мен погледът към здравословните и екологично чисти продукти не е мода, а по-скоро завръщане към изначалното, към силата на природата и най-вече естественото състояние на човека, а именно – да бъде здрав.

Повечето заболявания са свързани с неправилния начин на живот и мислене. В днешно време хората са завладени от емоциите свързани с напрегнатия начин на живот и трудно могат да се справят с натрупаните и потиснати чувства и емоции, предизвикани от закостенели мисловни модели и нагласи. Съвременните холистици недвусмислено доказаха връзката между здравето на човека, неговото емоционално състояние, мироглед и начин на мислене.

Нека уточним също, че грижата за здравето включва не само правилно хранене, но и дишане, движение, пиене на вода, пречистване на организма, психо-емоционален баланс и духовно израстване.

– Това ли са основните правила, за да водим здравословен начин на живот?

– Първото, което човек трябва да направи, е да изключи отровите от дневното си меню. Това включва т.нар. „три бели отрови“: бяло брашно, бяла захар и бяла сол. Освен това, стандартната трапеза включва и храни, с високо съдържание токсични вещества, хранителни добавки (т.нар Е-та), сред които едни от най-вредните – натриевиат глутамат (Е-621) и аспартамът (Е-951), а повечето култури се обработват с пестициди и изкуствени торове. Всичко това е нужно да се изключи от менюто и да се замени с полезните алтернативи на съответните продукти. Първата необходима крачка към здравословния живот.

Следват: правилно комбиниране и приготвяне на храните, включване на лечебни (супер) храни, пълноценно, разнообразно и балансирано хранене, включващо всички необходими нутриенти и т.н. Напоследък един от основните фактори, по които определяме качеството на храната, е нейната енергийност. С помощта на моите колеги използваме радиестезични методи за измерване на енергията на храната и учим хората как да я зареждат. Все пак, целта на метаболизма е да се извлече от храната енергията, която носи. Учудващото за повечето хора е, че има и храни, които могат да отнемат енергията. За компенсация има и такива храни, които хранят не само физическото ни тяло, но и ни даряват с духовна енергия, която има по-високи вибрации.

Елена Терзиева
Елена Терзиева

По отношение на дишането засега най-добрата позната поне на мен система е йога. Практикувайки я човек може да се научи на само да диша правилно, но и да балансира енергийните потоци в организма.

Ежедневното движение, под формата на гимнастика, колоездене, фитнес или друг спорт, е от огромна важност за здравето. Благодарение на него се укрепва сърцето, освобождава се напрежението и буквално се подмладява организмът.

Както споменах, подходът към здравето, трябва да бъде комплексен и това включва не само грижата за физическото тяло. Вече не е тайна, че емоциите и духовността са пряко свързани със здравето и изобщо с развитието на човека в материален, ментален и духовен план. Затова, заедно с колегите ми, психолог и специалист по изследване на аурата, разработихме една програма, наречена ГЕНЕЗИС, включваща обучение на три нова – физическо, психо-емоционално и духовно. Целта е хората да се научат как сами да се грижат за себе си и да постигнат пълна свобода и независимост.

– Много се говори колко са вредни храните днес, то остана ли нещо полезно за ядене изобщо? Ти самата с какво се храниш?

Ако задълбаем в темата дали има нещо полезно изобщо, ще стигнем до извода, че няма напълно чиста храна. Така или иначе продукцията я валят токсични дъждове, има цялостно замърсяване и т.н. И все пак, нашият организъм има способността да се справи с известна доза токсини. Въпросът е да избираме възможно най-чистите храни, за да не затлачваме жизнено важни органи като черния дроб, червата и бъбреците. Такива храни са или произведените в нашето лично стопанство или храни, притежаващи Био-сертификат. В повечето случаи тези продукти наистина са екологично чисти и пълноценни.

Елена Терзиева
Елена Терзиева

Много интересна ситуация се получава, когато кажа на хората, че не ям месо, яйца и млечни продукти. Обичайният въпрос е: „А с какво тогава се храниш?!“. А има такова голямо разнообразие от здравословни храни, които са с растителен произход и много по-лесно усвоими. Като се започне от зърнените храни: боб, леща, грах, нахут, царевица, елда, просо, овес, пшеница, ориз, соя, киноа, амарант и др. Да не пропускаме една от най-ценните храни, която е древна и пълноценна храна – лимецът. Следват кореноплодните: картофи, сладък картоф (батат), цвекло, целина, пащърнак, моркови и др. Виждаш, колко е  богато менюто ми, а изброеното по-горе дори не включва всички видове семена, ядки и кълнове, както и свежите плодове и зеленчуци, които са неизменна част от дневния порцион.

За предпочитане са също така храни, които не са термично преработени или са приготвени на пара. Така се съхраняват на-добре ценните им качества.

Освен това, дори и повечето био-храни в днешно време не могат да се похвалят с висока хранителна стойност. Затова задължително според мен, е приемането на хранителни добавки, които допълват здравословното меню.

– И ти казваш, а и всички сме чували за Е-ата в храните и напитките, които трябва да избягваме. Защо според теб просто не ги забранят като са толкова вредни и не се произвеждат само качествени продукти?

Тук навлизаме в една много дълбока тема, която граничи с конспирацията. Не е трудно човек да се досети, че целта на търговците и производителите не е да бъдат хората здрави и добре нахранени, а да купуват повече и повече, което увеличава печалбата на въпросните компании. За целта е необходимо продуктите да бъдат дълготрайни, евтини, вкусни и да имат атрактивен търговски вид, което пък предопределя използването на въпросните добавки, за „подобрение на качеството“. Вече можем сами да си отговорим защо не са забранени.

Елена Терзиева
Елена Терзиева и Тодор Христов – специалист по електромагнитното поле на човек

– Като консултант по правилно хранене, какво мислиш за разпускането на българина вечер с малка ракия и шопска салата или чаша вино с вечерята. Това полезно ли е, отнема ли от ежедневния ни стрес или напротив?

Сама по себе си шопската салата е „жива“ харна, която е и здравословна. Но бих казала, че има и по-здравословни начини за релаксация и справяне с натрупаното от деня напрежение. Например движение (спорт или разходка), медитация и др. Разбира се, хората винаги търсят вълшебното хапче, нещо бързо и лесно, което да ги накара да забравят проблемите си. И затова посягат към алкохола. Той обаче не може да реши проблемите, а още по-малко здравословните. И тук отново напомняме, че причината за здравословните проблеми е на психо-емоционално ниво. Именно с емоциите трябва да се справи човек, за да се чувства добре физически, но малко хора осъзнават това.

И все пак, няма нищо по-хубаво от 20-50 гр. домашна ракия, собствено производство или чаша домашно вино, богато на минерали, антиоксиданти, някои витамини и др. полезни вещества. Но не повече! :-)

– А колко и каква вода трябва да пием?

Въпросът ти е много правилен. Повечето хора знаят, че нормата за вода, която трябва да изпиват за един ден, е 30-40 мл. на килограм тегло, но малко от тях си задават въпроса „Каква вода трябва да пием?“.

За правилното усвояване на водата от клетката, най-важното е нейното качество. Накратко, водата трябва да бъде екологично чиста, леко алкална, структурирана, ниско минерализирана, с минерали в йонна форма, с отрицателен окислително-редукционен потенциал (за да може да навлезе в клетката) и да носи положителна информация. Критериите, по които СЗО определя качеството на водата са над 100, но тези са най-важните според мен. Това изключва водата от чешмата, ако не е добре пречистена, бутилираната минерална вода (която не е трапезна или изворна) и водата от някои извори.

– Ти си русенка, макар че живееш в Бургас в момента. Какви са твоите впечатления, интересуват ли се русенци от здравословен начин на живот и най-вече практикуват ли го?

През миналата зима водих в Русе тримесечен Курс по правилно хранене и трябва да призная, че останах с прекрасни впечатления от моите съграждани. И това не е въпрос само на лична преценка. Групата в Русе имаше най-добри постижения, които измерихме в хода на курса с аналитична везна ТАНИТА. Радвам се, че има все повече хора, които осъзнато търсят пътя към здравословния живот и голяма част от тях се намират в моя роден град!

Въпросите зададе Мария ИВАНОВА

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker