Хранене и спорт

Фрешовете, особено цитрусовите, враг номер 1 на зъбния емайл

Стволови клетки в пулпата на зъба стимулират регенерацията му

Фрешовете от лимон и грейпфрут също имали висока киселинност и поради това влияли негативно върху здравината на зъбите.
Киселините в плодовите сокове увреждат зъбния емайл, са установили учени от Eastman Institute. Най-силно негативно въздействие оказвал портокаловият сок.

Киселините в плодовите сокове увреждат зъбния емайл, са установили учени от Eastman Institute. Най-силно негативно въздействие оказвал портокаловият сок. Той силно деминализирал емайла, което водело до намаляване на твърдостта му и до разграждане. Фрешовете от лимон и грейпфрут също имали висока киселинност и поради това влияли негативно върху здравината на зъбите.

Благодарение на сканиращ микроскоп учените успели да наблюдават промените върху зъбите на микрониво и да установят, че плодовите киселини, особено тези на цитрусите, буквално разтварят зъбния емайл. Портокаловият сок например намалявал здравината на зъбния емайл с 84 %. Заключенията са публикувани в авторитетното издание Journal of Dentistry.
Емайлът е изключително здрав, изграден е от кристален калциев фосфат. Издържа на дъвкателните сили, неподвластен е на изтриване и на химичното въздействие на повечето храни. И все пак се поддава на влияние. Оказва се, че неговият химичен състав лесно се атакува от киселини, каквито съдържат цитрусите и други кисели плодове, газираните напитки. Емайлът се уврежда и от киселините, които се получават при разграждането на захарите. Те отключват процеса на деминерализация чрез понижаване на ph в устата.
Емайлът има различна дебелина в различните части на зъба, в неговият слой е най-тънък по шийката на зъба, където най-често се появавят кариесите.
За да предпазите зъбите си, специалистите съветват, когато пиете фрешове, особено от цитруси, да го правите със сламка. Добре е след консумация на захари и кисели плодове задължително да изплаквате устатата си.
Добрата новина е, че през изминалата година стоматолозите са разработили лечение, което възстановява развалените зъбите, което им дава надежда, че в бъдеще пломбите ще останат в миналото. С помощта на активиране на стволови клетки в меката пулпа в центъра на зъба, се засилвала естествената спобност на зъбите да се самовъзстановяват. Докато този терапия обаче стане достъпна за широк кръг от хора, със сигурност ще минат години, така че по-добре да вземем превантивни мерки и да пазим зъбите си здрави, вместо след това да се чудим как да ги лекуваме. Освен това за разлика от лечението профилактиката е евтина, единствето, което се иска, е самоконтрол.

Общо
Фрешовете, особено цитрусовите, враг номер 1 на зъбния емайл
Заглавие
Фрешовете, особено цитрусовите, враг номер 1 на зъбния емайл
Описание
Стволови клетки в пулпата на зъба стимулират регенерацията му.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker