Хранене и спорт

Иван Тодоров – Фитнесът е здраве, а големият спорт просто професия

70% от успеха се крие в храненето, казва русенският културист, за който ключовата дума е баланс

Иван Тодоров
Иван Тодоров

Русенецът Иван Тодоров е три пъти републикански шампион по културизъм и неколкократен абсолютен шампион на различни турнири в България и чужбина. Майстор на спорта, съдия и дипломиран треньор по фитнес и културизъм от Националната спортна академия.

Запалва се по културизма през далечната 1983 година. Основател на първата голяма фитнес зала в Русе още през 1989 година. Няколко години по-късно създава и спортен клуб „Трисет”, от който са излезли редица млади шампиони.

Роден е на 13 февруари 1967 година под знака на „Водолей”. Семеен, с две деца.

Едно интервю на Мария ИВАНОВА

Господин Тодоров, има ли някакво съмнение, че спортът е здраве. Клише или чиста истина е това според Вас?

– Mного зависи кой спорт. Ако говорим за фитнес, това е безспорно така. Но в частност при големия спорт, който виждаме на европейско и световно ниво, е малко трудно да говорим за здраве. Има опасност от много контузии, пазят се страшни режими, получават се драстични разлики в килограмите, във водния и хормоналния баланс.. много неща са. Не можем да твърдим, че за един елитен състезател, спортът е здраве. Той е просто професия и начин да си изкарва прехраната. Здравето остава на втори план. Особено, ако погледнем сегашните съвременни постижения в спорта, които са невероятни. Трябва много жертви, за да ги постигнеш.

–  Какви жертви?

–  Специално за нашия спорт – културизмът, най-опасно е преди състезание, защото тогава се пазят специални диети. Трябва да влезеш в категория, да изчистиш мазнини, да се изчистиш, без въглехидрати. Дори може по едно – две денонощия да не се пие вода, ако се налага. Получават се доста драстични натоварвания на организма.

–  Не само физически, а и психически, може би?

–  При всеки е различно. Но обикновено ставаш много изнервен, отразява се.

–   Културистите на мода ли са в момента?

–  По-скоро фитнес излъчването и атлетичното тяло. На културистите от едно време се гледа скептично, защото реално погледнато един човек с огромни мускули стои неестествено сред останалите хора. И то си е така, една изкуствено придобита хипертрофия, която с течение на годините, много тренировки и правилно хранене се постига. По-скоро аз съм за атлетичната фигура.

Иван Тодоров
Иван Тодоров

–  Вие лично колко често препоръчвате да се ходи на фитнес, за да поддържаме здравето си на ниво?

– Най-добрият вариант е 5 пъти седмично по един час. Това е перфектно. По-малко от това може би няма да има чак такъв ефект. Специално жените понякога се притесняват, че ще натрупат голяма мускулна маса, което е чиста заблуда. Много трудно могат да натрупат мускули, без някакви допълнителни стимуланти.  При тях задължително тренировките трябва да бъдат малко по-интензивни, с по-малко почивки и повече повторения, за да изразходват повече калории и да топят мазнини. При мъжете, които искат да отслабнат, принципите са същите. Който пък иска обратното – да наддаде на килограми, тренира с по-големи тежести и по-големи почивки.

Храненето важно ли е, трябва ли да се ограничаваме?

–  Ако говорим за фитнес за здраве, ограниченията не са чак толкова много.  Но ако говорим за оформяне на атлетично тяло, тогава трябва да се спазва хранителен режим задължително. Защото храненето е 70% от успеха в тренировките, независимо какво искаш да постигнеш – да отслабнеш, напълнееш или задържиш мускулатурата, която си постигнал.

За или против хранителните добавки сте?

– Твърдо за. Много хора имат грешна представа за хранителните добавки. В смисъл мислят си, че са някакви химии и такива неща. Истината е, че те се добиват от билки, от мляко, извара, яйца, соя, естествени и природни храни. Тези изчистени продукти дават есенцията, необходима на организма – протеини, аминокиселини, въглехидрати…

–  При положение, че съвременната храна не ни доставя всичко необходимо…

–  Това е така, за жалост. 70-80% от съвременната храна съдържа много боклуци, вредни вещества. Човек да се чуди какво да си купи и какво да яде. На мода са биопродуктите, които обаче са доста скъпи и не всеки може да си ги позволи. И все пак, в интернет можеш да прочетеш всичко и можеш да си направиш сам разграничение кое да консумираш и кое да избягваш, за да се храниш що годе здравословно.

Иван Тодоров
Иван Тодоров

–  За или против забранените субстанции?

–  Те са необходимо зло, но уточнявам, за професионалните спортисти. Това, че всички казват, че не вземат и са чисти, според мен не е вярно. Просто някой ги хващат, други не. Вижте какви резултати, какви световни рекорди… Не може да бягаш с такива постижения на голямо първенство и да ядеш домати и краставици. Няма как да стане. Това е в абсолютно всички спортове.

–  А младите момчета във Вашата фитнес зала какво ги съветвате?

–  Те нямат нужда от такива забранени субстанции. Те са млади, техните организми са прекалено силни. Но ако искат да развият малко повече потенциала си, трябва да използват хранителни добавки задължително. Всеки си носи отговорността за здравето и забранените стимуланти. Пак повтарям световните рекорди са немислими без допинг, убеден съм.

–   Това не е ли съсипване на спорта, какъв е смисълът?

–   Според мен трябва да се тръгне първо от състезанията за аматьори, където всеки един да бъде проверяван. Не само тези, които са изтеглени в жребий. От първия до последния… Които са чисти – те да участват и да продължават нагоре в големия спорт. На другите – довиждане и това е.

–   Да преминем към по-леките блиц въпроси. За или против сте секса преди състезание?

–   За.

–   Какви жени харесвате с мускули или без?

–   Зависи колко мускули…

–   Пилешко или свинско? 

–    Пилешко.

–   Вода или газирана напитка? 

–   Вода.

–   Рони Колман или Арнолд Шварценегер?

–  И двамата.

–   Моника Белучи или Мерилин Монро?

–   Определено Моника Белучи.

–    И в заключение бихте ли дали един безплатен съвет за всички дами, които искат да изглеждат добре и да свалят някой килограм?

Иван Тодоров
Иван Тодоров

–  Задължително промяна в храненето, но в никакъв случай глад. Трябва да се спазва някаква  диета, без никакви мазнини и въглехидрати вечерно време. Вечерното хранене е най-важното, ако искаме да отслабнем. Все пак всичко трябва да е с мярка. Не е вярно, че за да изглеждаш добре трябва прекалено много да тренираш или прекалено много да гладуваш.  Ключовата дума е баланс. И постоянство.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker