Хранене и спорт

Кой е по-по-най при видовете ядки?

Кой е по-по-най при различните ядки?
Кой е по-по-най при различните ядки?

Полезните свойства на различните видове ядки са безспорни и са били известни още от древността.

Може би затова е изключително важно да знаем точно кои ядки са особено полезни. С консумация в големи количества, вие може да си нанесете повече вреда, отколкото полза.
Всъщност някои полезни свойства на ядките могат да изглеждат неправдоподобни. Например, смята се, че ядките съдържат големи количества мазнини, поради което те се нареждат като високо-калорични храни. Участниците в тези мастни киселини, протеини и други хранителни вещества правят ядките храна с „бавно горене“. С други думи, едни от най-полезните свойства на ядките са, че дори и малкият им размер помага да задоволи глада за дълго време, доставя на тялото „чиста“ енергия. Голяма част от ядките съдържат селен, антиоксиданти, витамин Е, растителни стероли (вещества, които понижават нивото на вредния холестерол). Също така – калий, калций, желязо, магнезий и цинк. В допълнение, ядки са богати на омега-3 мастни киселини, които ги прави много полезен продукт за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания.


Всички видове ядки, без изключение, имат полезни свойства. Въпреки това, всеки вид има своите особености. Фъстъците съдържат полезни стероли, които намаляват холестерола, богати са на антиоксиданти. Освен това, в печени ядки (без сол и без захарен сироп) антиоксидантите са по-голями отколкото в суровите фъстъци, което, според лекарите, помага за намаляване на риска от рак на стомаха. Бразилските орехи са изключително полезни, поради високото съдържание на селен. Този елемент премахва отрови и токсини от тялото, подобрява имунната система и също значително намалява риска от рак. Въпреки това, трябва да се припомни, че полезните свойства на ядките, включително в Бразилия, са показани в тяхната умерена употреба. Само един бразилски орех осигурява ежедневната ни нужда от селен. Орехът има изключителни полезни свойства: антиоксиданти, витамин Е, и танинова киселина. Антиоксидантите успешно се борят за младостта на клетките на кожата и органите, витамин Е помага за нашия красив нов облик. Въпреки това, трябва да припомним, че в 500 г орехи се съдържат 3500 калории. Те имат аналгетични и антисептични качества. Сред другите полезни функции са способността да се намалят крампи и да експулсират паразити от тялото, облекчава симптомите на астма, безсъние и главоболие. Орехът често се нарича храна за мозъка. Учените отдавна забелязали, че основното полезно свойство на орехите е съдържанието на голям брой биологични активни вещества, които значително подобряват състоянието на мозъчните съдове. Освен това, учените твърдят, че няколко ореха на ден, могат да премахнат дори силно нервно напрежение.
Лешникът често се предписва за хора със сърдечно-съдови заболявания и анемия. Той притежава съдоразширяващи и противовъзпалителни действия, които го прават изключително полезен за всякакви възпалителни процеси.

Ядките трябва да се консумират в умерено количество
Ядките трябва да се консумират в умерено количество

Шам фъстък също има ясно изразени качества. Полезен е при стрес, депресия и хронична умора. Друга полезна собственост на шам фъстък е, че тези ядки допринасят за рязкото намаляване на лошия холестерол. Кашуто укрепва имунната система и ниския холестерол. То също така се препоръчва при анемия, стомашно разстройство, бронхит, хипертония и грип. В допълнение, диетолози казват, че кашуто има антисептични и болкоуспокояващи свойства.
Полезните свойства на ядките зависят от това дали те са били избрани и формата, в която те се използват правилно. Например при закупуване на сурови ядки е необходимо да се уверите, че черупката е непокътната и чиста и, че ядките имат ярка миризма. Добре е ядките да се държат в хладилника, защото съдържат много мазнини и при стайна температура, те бързо се развалят. Ако ги консумираме сурови, е добре да ги накиснем във вода преди да ги хапнем.

Превод от руски език: Полина Иванова

Общо
Кой е по-по-най при видовете ядки?
Заглавие
Кой е по-по-най при видовете ядки?
Описание
Полезните свойства на различните видове ядки са безспорни и са били известни още от древността.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker