Хранене и спорт

Пастата – за и против елегантната линия

Макаронените изделия не съдържат мазнини, недосварени имат нисък гликемичен индекс

Пастата – за и против елегантната линия.
Пастата – за и против елегантната линия.

Някои изследвания твърдят, че пастата е вредна и води до затлъстяване и депресия, а други са на противоположното мнение. Всъщност органичните макаронени изделия са богати на комплексни въглехидрати, в тях също така има и протеини, калций, фосфор, калий, витамини от група В и РР. Друг техен плюс е, че те не съдържат мазнини.
Ще се запитате обаче как така италианците си похапват толкова често паста и повечето не пълнеят, а американците трупат килца? Отговорът е прост. Италианците контролират големината на порциите си и към тях добавят щедри количества зеленчуци, които са богати на фибри и хранителни вещества. А нашите приятели отвъд океана не се скъпят откъм спагети, които в повечето случаи са гарнирани с големи количества сирене или месо, а понякога и двете.
Ако спазвате някакъв режим или диета, трябва да знаете, че тестените изделия не са табу, защото има и здравословни начини за тяхното приготвяне. Макаронените продукти са богати на въглехидрати със средно гликемично натоварване. А гликемичният индекс е този, които измерва колко бързо определена храна покачва кръвната захар. Скалата тръгва от нула, която означава „изобщо не влияе” и стига до 100, което значи “покачва най-бързо”. Пастата е с гликемичен индекс 40-50, което е във високия край на ниския спектър /ниско е от 0-55/.
В повечето случаи високото ниво на кръвна захар се асоциира с покачване на телесната маса, диабет, сърдечносъдови заболявания. Хора с тези проблеми е добре да се въздържат от храни с висок гликемичен индекс.

На пазара има всякакви видове в момента - паста от кафяв ориз, паста от боб мунг, от черен боб, които са по-богати на хранителни вещества, фибри и протеини.
На пазара има всякакви видове в момента – паста от кафяв ориз, паста от боб мунг, от черен боб, които са по-богати на хранителни вещества, фибри и протеини.

Пастата може да не бъде забранена храна, но за да се да се случи това, тя трябва да се вари по-малко от обикновено, да е “al dente”, както казват италианците. Когато макаронените изделия, са леко недосварени, се намалява техният гликемичен товар, защото се изисква повече време за храносмилането им. Допълнително абсорбцията на въглехидратите се забавя и се намалява гликемичният товар на ястието, ако към пастата добавите порция пресни зеленчуци.
Естествено, ако имате проблем с теглото, няма да я консумирате ежедневно, но може да я замените с по-здравословни версии и да следите порциите да са малки. На пазара има всякакви видове в момента – паста от кафяв ориз, паста от боб мунг, от черен боб, които са по-богати на хранителни вещества, фибри и протеини.
Професионалните спортисти и по-конкретно бегачите на дълги разстояния се нуждаят от високовъглехидратна храна преди състезание. Ето защо в деня преди това те често си похапват паста, защото тя е чудесен източник на енергия. Пак към нея прибягват и хората, които правят тежки, изморителни тренировки и им е нужна издръжливост. Съдържащите си в спагетите и макароните въглехидрати доставят бързи калории, които тялото изгаря на момента и така получава енергия. За това не е препоръчително да ядем паста ежедневно, защото въглехидратите се складират като мазнини, ако не се използват.
А за хората, които избягват глутен, съществува и безглутенова паста. В момента на пазара има такава от киноа, царевица, елда и други зърна. Бобовата безглутенова съдържа повече влакна и протеин, а тази от кафяв ориз има същия вкус като на стандартната паста, но не оставя чувство на тежест след нахранване.

Общо
Пастата – за и против елегантната линия
Заглавие
Пастата – за и против елегантната линия
Описание
Макаронените изделия не съдържат мазнини, недосварени имат нисък гликемичен индекс.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker