Хранене и спорт

Правила за здрави и функциониращи бъбреци

Всеки 10-ти българин с хронично бъбречно заболяване

Нашите бъбреци един от най-сложно устроените органи в нашето тяло с много биологични функции в човешкия организъм.
Нашите бъбреци един от най-сложно устроените органи в нашето тяло с много биологични функции в човешкия организъм.

Според едно изследване всеки 10-и българин живее с хронично бъбречно заболяване, а голяма част от хората дори не подозират за това. Нашите бъбреци един от най-сложно устроените органи в нашето тяло с много биологични функции в човешкия организъм. Те имат за задачата да регулират течностите в организма, да филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината, заедно с водата.
Съдържанието на минерали като като калий, натрий се регулира от бъбреците и така се поддържа киселинното равновесие на организма. От тях зависи и регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити. Има няколко важни правила, които трябва да знаем, за да пазим бъбреците си здрави:
Движението е важно. То спомага за намаляването на артериалното налягане. Така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Съветите за ходене, тичане или каране на колело, са част от концепцията „Движение за здрави бъбреци“.
Важно за едни добре функциониращи бъбреци е да си следим редовно кръвната захар. Доказано е, че една голяма част от болните с диабет развиват и бъбречно увреждане. Ето защо е необходимо диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.
Артериалното налягане също е важно, за да защитим бъбреците си. Хипертонията може да ги увреди, а при голяма част от болните, състоянието е израз на увреждането им. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80. При стойности 129/89 кръвното се приема за високо. За да не се стигне до това състояние се налага промяна в начина на живот и прилагането на диетични ограничения. При налягане над 140/90 е задължителна консултация с лекуващ лекар. Хубаво е да има промяна в поведението и хората с такова кръвно трябва да приложат лечение.
Здравословното хранене и поддържането на оптимално тегло са други две правила, за да имаме функциониращи бъбреци. Солта в този случай трябва да бъде ограничена. Препоръчителното дневно количество е 5-6 г. Това се равнява на около 1 чаена лъжичка. Следете консумацията на готови храни и не добавяйте допълнително сол към ястията. По-лесно ще контролирате приема на сол, ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.
Пушенето не е препоръчително. Тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.
А и лекарствата в повечето случаи увреждат, така че не злоупотребявайте с тях. Известно е, че някои от най-широко разпространените, каквито са нестероидните противовъзпалителни медикаменти, причиняват бъбречно заболяване.
И не на последно място е препоръчително да изследвате урината си за наличие на белтъци в нея.

Общо
Правила за здрави и функциониращи бъбреци
Заглавие
Правила за здрави и функциониращи бъбреци
Описание
Всеки 10-ти българин с хронично бъбречно заболяване.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker