НовиниХранене и спорт

Сауна срещу парна баня: Кой печели ??

След тренировка или след дълъг ден, използването на сауна или парна баня е лечение за вашето тяло. Тези съоръжения се намират в фитнес зали, спа, хотели, а някои хора дори ги имат у дома. Основната разлика е в сухата срещу влажната среда. И двете имат плюсове и минуси и кой тип е най-добър може да е въпрос на лични предпочитания.

САУНА

Има пет основни типа сауни, които разпределят суха топлина. Различните стилове на сауна имат различни нива на топлина, като някои достигат до 90 градуса. Печката или горещите скали произвеждат повишени нива на топлина и често пъти човек може да контролира топлината, като добавя вода. При влизане в сауна температурата на кожата ви се повишава в допълнение към увеличаването на сърдечната честота и кръвоносните съдове стават по-разширени. Тогава започва изпотяването. Тази пот е това, което привлича повечето хора към този вид лечение.

ВИДОВЕ

Електрическа сауна – Използва електрически нагревател с дистанционно управление. Всъщност можете да видите температурата и да я настроите според вашето желание.

Сауна на дърва – Използва скали или дърво за генериране на топлина, а температурата се контролира чрез регулиране на скоростта на горене.

Димна сауна – Използва печка за изгаряне на дърва в помещение без вентилация или комин. След като стане горещо, стаята се проветрява, преди човекът да влезе.

Инфрачервена сауна – Това е стая, която има елементи, които отразяват топлината под формата на светлина върху човека.

Ползи / рискове

Установено е, че сауните са полезни за лечението на деменция, главоболие, артрит, диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, деменция и болестта на Алцхаймер. Когато кръвта започва да циркулира, едно от основните предимства на сауната е усещането за релакс. Този кръвен поток също може да помогне за облекчаване на болката. Загубата на течности от изпотяване може да доведе до дехидратация, както и временна загуба на тегло. Въпреки това, пребиваването на силна топлина може да причини замайване и припадък. Не се препоръчва на бременните жени да използват този вид топлина.

ПАРНА БАНЯ  

Тази стая е пълна с влага и понякога се нарича Турска баня или баня в турски стил. Температурата обикновено е около 43- 48 градуса. Влажността е много висока, варираща от 95 до 100. Парогенератор създава влагата в помещението, което е изградено от стени и настилки, които улавят тази влага. Въздухът е влажен и гъст. Разбира се топлината се повишава, така че колкото по-високо седите в парната баня, толкова повече ще усетите тази топлинна влага.

Ползи / рискове

Влагата е полезна за нашата кожа. Тази среда също е добра, защото помага за облекчаване на възпалени мускули, за намаляване на симптомите на настинка и помага при задръствания. Някои също чувстват намаляване на стреса. Други хора могат да се чувстват замаяни, прималели или дехидратирани от тази топлина. Не е препоръчително бременните жени да използват парни бани.

Топлината е добре известна със своите болкоуспокояващи и релаксиращи ефекти и това е основното предимство и на двете лечения. Има много митове, които включват ползите за детоксикация, способността да отслабнете и изпотяването, за да се изкарат всички токсини от организма. Съоръженията варират по отношение на интензивността на топлината и хората се различават в своята толерантност към топлината. Отделянето на време за лечение на тялото ви винаги е добро. Няма магически трик, който да ви помогне да отслабнете, но малко усилия, за да се чувствате добре, винаги са приятни.

Превод

Общо
Сауна срещу парна баня: Кой печели ??
Заглавие
Сауна срещу парна баня: Кой печели ??
Описание
И двете имат плюсове и минуси и кой тип е най-добър може да е въпрос на лични предпочитания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker