Хранене и спорт

Сусам, тахан и малини – нетрадиционни празнични вкусотии

Извън празниците пастелите могат да се консумират по 2-3 топчета на ден като лекарство

Комбинацията от сусам и мед освен това осигурява на организма цинк, желязо, фибри, магнезий, калций, мед, много витамини, предимно от В групата - почти всички съставки, необходими за здравето на организма.
Комбинацията от сусам и мед освен това осигурява на организма цинк, желязо, фибри, магнезий, калций, мед, много витамини, предимно от В групата – почти всички съставки, необходими за здравето на организма.

Бъдни вечер и Коледа са едни от най-светлите християнски празници, които от векове нашият народ тачи. Те освен че се имат дълбок духовен смисъл се свързват и с традиционни трапези. Ако искате да разнообразите менюто на тези празници, може да излезете от рутината и да дадете воля на кулинарното си въображение. „Здраве да е“ предлага да ви помогне с няколко идеи, при това здравословни.
Както е известно, на Бъдни вечер трепезата трябва да е постна – на нея да има 7 или 9 ястия, някои солени, други сладки. Ако решите да изненадате близките си със сладкиш, който хем е постен, хем вкусен, а и полезен, макар и в ограничени количества, ето нашето предложение: гръцка закуска или пастели от сусам и мед. Тази комбинация на две супер здравословни храни е изключително подходяща за приготвяне на екобонбони, защото от нея лесно се оформят топчета. Доброто съотношение е едно към едно мед и сусамов тахан. Към тях може да се добавят според предпочитанията различни видове ядки – счукани или смлени орехи, бадеми, фастъци, кашу и други.
С полезната вкусотия обаче трябва да се внимава, защото става дума за енергийна бомба. Затова пък това е чудесно средство срещу хронична умора и за повишаване на имунитета и сексуалната енергия. Още древните са знаели това. Намират се данни за това още преди 6000 години. Пастелите са се използвали още в древна Гърция и Близкия изток, давали ги на воините, преди да влезат в бой. Освен това пастелите се приемали от жените, за да стимулират либидоото им, защото стимулирали хормоните им.
Комбинацията от сусам и мед освен това осигурява на организма цинк, желязо, фибри, магнезий, калций, мед, много витамини, предимно от В групата – почти всички съставки, необходими за здравето на организма.
Проучвания са показали, че сусамът и медът ефективно регулират кръвните липиди, особено LDL и HDL холестерола, нередовния сърдечен ритъм, високото кръвно налягане, като подобряват циркулацията на кръвта. Затова освен на Бъдни вечер, този десерт е добре да се консумира и на Коледа, когато трапезата изобилства от мазни храни. Извън празниците пастелите могат да се консумират по 2-3 топчета на ден като лекарство. След 3 седмици може да се очаква добър ефект при хроничен стрес. Редовната употреба помага при хронична тревожност и депресии.
Малините са другата вкусотия, която може да се прибави към призничната трапеза. Пресни плодове в този сезон, разбира се, няма. Но пък замразени или под формата на конфитюри и сок винаги могат да се намерят. Освен натюр тези дребни червени и леко накиселяващи плодчета биха могли да се косумират и като част от различни видове сладкиши. Защо точно малини? Ами защото те съдържат едни много важни за организма ензими – малинови кетони – които съдействат на организма за бързо изгаряе на мазнините. А през празничните дни обикновено прекаляваме с мазнините и е добре да приемаме продукти, които биха могли бързо да ги неутрализират. Малиновите кетони стимулират мазнините в клетките изгарят по-лесно, както и илипидите в черния дроб. Това подобрява храносмилането. Освен това малините са полезни за сърцето, намаляват високото кръвно налягане, подобряват нивата на кръвната захар. Те освен въпросните полезни ензими, съдържат и висок процент антиоксиданти, които неутрализират вредните свободни радикали. Така че не се колебайте и добавете малини към празничното меню. А редовната им употреба със сигурност може да подобри здравето ви. Това са знаели хората още в древността и са почитали тези дребни, но много полезни плодове.

Общо
Сусам, тахан и малини – нетрадиционни празнични вкусотии
Заглавие
Сусам, тахан и малини – нетрадиционни празнични вкусотии
Описание
Извън празниците пастелите могат да се консумират по 2-3 топчета на ден като лекарство.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker