Деца и родителиХранене и спорт

Защо да живеем здравословно през погледа на децата ни?

Екипът на „Здраве да е” стартира рубрика, в която ние, възрастните, ще се учим от децата си. Поканени са да участват всички малчугани, тийнейджъри и по-големи деца, които искат да изразят своето отношение към здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло. Така и най-малките ни читатели ще имат възможност да споделят своите мисли, свързани със здравето. А ние ще се вслушваме.

Рубриката започва с размислите на 11-годишната Полина Иванова, която е ученичка в СОУЕЕ „Свети Константин Кирил философ” – Русе.

Полина Иванова
Полина Иванова

Какво ядем всъщност?

В моето семейство се опитваме да се храним здравословно. Така мама казва, че ще сме по-здрави и аз наистина вярвам, че е важно. Питате ли се какво ядем всъщност? Да започнем с вредната храна, която се продава навсякъде. Най-вредните храни са: кренвирши, майонеза, безалкохолни напитки, бяла захар, сол, изкуствени подсладители, чипс, пържено, маргарин, вафли и други подобни, пастет, кетчуп, тестени соленки, бързи закуски, разтворими напитки, пушени меса, колбаси… Ако сте  в магазина и се чудите какви съставки има в дадената храна, просто вижте съдържанието на етикета и колко много Е-та са изписани на него. Най -„отровните” съставки са: аспартам (съдържа се в дъвките и е вреден подсладител), мононатриев глутамат (съдържа се в китайската храна, бързите закуски, чипса и др.).

Сигурно се питате защо ви казвам тези неща? Ами защото и аз искам да ви информирам. Повечето от вас сигурно знаят за какво става въпрос, но аз искам да ви покажа, че не само възрастните са наясно. Все пак има и много хора, които не знаят с какво се хранят и не ги вълнува особено, но аз така им казвам: „То си е за теб и твоето здраве”.

Конете са приятели на децата
Конете са приятели на децата

Имам приятели и роднини, които се хранят с вредни храни и се опитвам да им обясня, че това не е правилно, но те дори ми се подиграват. Въпреки това не мисля, че са прави. Аз съм много щастлива, че в Русе няма Макдоналдс, защото иначе много деца щяха да ядат тези сандвичи. И аз също съм ги опитвала, но не са ми вкусни. Не обичам кока кола и газирани напитки. Всъщност в моето семейство никой не пие такива неща. Мама и тате не ми забраняват нищо, но аз сама съм се убедила, че не трябва да ям вредни храни. Ето един пример. Миналата година бях на детски лагер и всички ядоха чипс. Попитах мама по телефона дали мога и аз да си купя и тя ми каза, че щом толкова много ми се яде, мога да пробвам. В последния момент на касата се разколебах и не го купих, защото се замислих колко е вреден. Има много други полезни неща, които можем да похапваме и да ни дават енергия и здраве. Но за тях ще ви разкажа друг път.

Полина Иванова

 

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker