Начало - Новини - Изследват дали има радон в сградите

Изследват дали има радон в сградите

От РЗИ – Русе молят русенци за съдействие

Изследват дали има радон в сградите.

Изследват дали има радон в сградите.

Специалистите от отдел „Радиационен контрол“ в РЗИ-Русе набират доброволци, които желаят да се включат в Националната програма за намаляване на въздействието на радон в сградите. Газът е радиоактивен и се получва при разпадането на уран и радий, които са в естествено състояние в почвата. Оттам тръгва нагоре и прониква в домовете ни. Ако се установи наличието на този радиоактивен газ начините за ограничаването му са два – вредният газ да се изсмуче под блока или подът на сградата с доказано наднормено излъчване да се покрие с изолиращи материали.
На първия етап от изследването специалистите от РЗИ-Русе ще влязат в жилищни сгради, затова те се обръщат с молба за съдействие от русенци. Условието е апартаментът да се намира на първия жилищен етаж, да няма магазини или други търговски или офис помещения, а само изби на приземния етаж.
Медицинските физици от Инспекцията ще поставят измервателен уред в жилището /малък и компактен детектор/, който след 6 месеца ще бъде отчетен. Собствениците и ползвателите на жилището няма да имат никакъв ангажимент към уреда и той по никакъв начин няма да влияе на ежедневието им. Устройството не се нуждае от специална поддръжка, самото изследване не е свързано с финансови отношения между гражданите и РЗИ.
Измерването на радона в сградите дава основа за създаването на радонова карта на страната и за вземане на мерки за неговото ограничение. Радонът е естествен радиоактивен газ, получен при разпадането на уран 235 и уран 238. Въпреки че е природен продукт, той вреди и е една от основните причини за възникване на рак на белия дроб. По-честото проветряване на жилищните помещения намалява концентрацията му.
Подкрепата си русенци могат да заяват на тел. 082/82 56 24 и 0882 60 93 27 или на email: rk@rzi-ruse.com. От Инспекцията  се надяват да има доброволци, защото градът ни е един от 28-те областни центъра, които трябва да бъдат изследвани.

Изследват дали има радон в сградите
От РЗИ – Русе молят русенци за съдействие

Коментари

Преминете на горе