НовиниОт природата

Китайското зеле е подходящо за отслабване

Има малко калории, въглехидрати и мазнини

Китайското зеле e идеалното здравословно допълнение към диетата на всеки, стремящ се да отслабне.
Китайското зеле e идеалното здравословно допълнение към диетата на всеки, стремящ се да отслабне.

Има много видове зеле, но едно е по-специално. Китайското зеле е зеленчук, който както подобните му зелени листни зеленчуци, съдържа изключително малко калории, но пък осигурява на организма широк спектър от микронутриенти, включително витамини А и С. Този вид зеле идеалното здравословно допълнение към диета на всеки, стремящ се да отслабне.
В една купичка с китайско зеле се съдържат много малко калории – само 9. Калориите от една купичка се изгарят само с 1-2 минути джогинг или вдигане на тежести. Това количество е далеч по-ниско от съдържащото се в други зеленчуци. Интересно е, че в една чаша броколи има 4 пъти повече калории.
Още по-добре за отслабващите е да знаят, че в този зеленчук има минимални количества мазнини – по-малко от 0,2 г на купичка. В резултат на това китайското зеле не е източник на наситени мазнини – видът мазнини, които повишават риска от сърдечни заболявания като покачват нивото на холестерола.

Салата от китайско зеле.
Салата от китайско зеле.

Ниското съдържание на въглехидрати в китайското зеле е подходящо при нисковъглехидратни диети. Нищо, че този вид диети не са сред най-популярните, когато става дума за отслабване, но според някои изследвания – като това от март 2010 г. в списание Nutrition and Metabolism – се смята, че са особено ефективни за хората с наднормено тегло или затлъстяване. Голяма част от въглехидратите в китайското зеле са под формата на фибри. От 1,5 г въглехидрати на купичка, приблизително 0,7 г са фибри. А фибрите са важни за всяка диета, защото засищат без да приемаме много калории и помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар. Освен това са от голяма полза за здравето на храносмилателната система и допринасят за поддържането на холестерола в нормата.
В това чудесно растение няма и много протеини. Купичка нарязани или накъсани листа от него осигурява само 1 г белтъчини, които са необходими най-вече за растежа и поддържането на мускулите и другите тъкани в тялото.
В китайското зеле има Витамин С, който има доказвана роля за подобряването на имунитета, производството на колаген и ефикасната абсорбция на желязо от храните, които приемаме. Действа още като антиоксидант като се противопоставя на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от рак и сърдечни заболявания. Жените се нуждаят от най-малко 75 мг витамин С ежедневно, а мъжете – от 90 мг. Една купичка китайско е достатъчна за едно хранене.
Зелето е още богато на Витамин А, който също е важен за имунитета, защото помага за производството на червените кръвни клетки, които се борят с вирусите и бактериите, които ни разболяват. Той играе важна роля и за възпроизвеждането, клетъчното делене, зрението и растежа на костите.
Витамин К е хранително вещество, което се съдържа в много зелени листни зеленчуци, включително в китайското зеле. Витамин К е особено важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.
Китайското зеле осигурява и някои други жизненоважни хранителни вещества като калций, калий и фосфор. В същото време то е с ниско съдържание на натрий, който в големи количества причинява покачване на кръвното налягане.

Етикети

Подобни публикации

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker