Новини

Пчелна отрова – лек за ставни, нервни и сърдечни заболявания

Пчелните ужилвания под лекарски контрол стават силен стимулатор на имунната система

Пчелната отрова се секретира от две жлези, разположени в жилоносен апарат в края на комчето на пчелите.
Изключително силна, тази отрова се равнява по сила на змийската и на тази на скорпиона – говорим за пчелна отрова. Но едновременно с това тя е и лек за ставни, нервни, сърдечни и други заболявания.

Изключително силна, тази отрова се равнява по сила на змийската и на тази на скорпиона – говорим за пчелна отрова. Но едновременно с това тя е и лек за ставни, нервни, сърдечни и други заболявания. От край време за пчелните ужилвания се знае, че стимулират имунната система на ужиления.

Пчелната отрова се секретира от две жлези, разположени в жилоносен апарат в края на комчето на пчелите. Жилото е защитен орган на пчелите и е развито само при пчелите- работнички и при майката. Освен за унищожаването или пропъждането на вредителите и враговете им, отровата е предназначена да предизвиква „алармена реакция” , в резултат на която се повишава агресивността на пчелите. Тази реакция се предизвика то тъй нар. алармени феромони, които се съдържат в отровата. Медоносните пчели започват да отделят отровата на 6-7-дневна възраст, но най-голямо количество се продуцира от 10-18-дневните пчели.
При ужилване на бозайник с еластична кожа, пчелата не може да прибере жилото си, защото кукучките му се заплитат в кожата и то се откъсва. След известно време (10-15 часа ) пчелата умира следствие на повреди на вътрешните органи и на кръвозагуба. При ужилване на друга пчела или насекомо обаче тя не умира, тъй като на хитиновата покривка на насекомите се образува цепнатина, през която жилото се измъква невредимо.
Жилото е свързано със собствен нервен възел, който е в състояние да поддържа движението на иглиците и след откъсването му. Така то продължава да пулсира и да се забива по-дълбоко в кожата, а отровата продължава да се излива в образуваната от убождането раничка. Затова е добре жилото да се извади веднага след ужилването, но не чрез стискане, а чрез косо изтегляне чрез острие или нокът. На мястото се образува подутина, в някои случаи се появява и сърбеж и слабо главозаймаване. Тези признаци се случват обикновено при хора, които не са свикнали с пчелната отрова. Организмът на хора, които работят с пчели, обикновено не реагира на ужилването . Най-уязвимите и болезнени места на човешкото тяло за ужилване са езикът, окото, върхът на пръстити, особено в близост до ноктите.
Отровните дози за човека са 200-300 еднократни ужилвания, а умъртвяващата доза е над 1000. В малки дози пчелната отрова стимулира имунната система и помага за повишаване на защитните сили на организма. През хилядолетията взаимодействието между пчелите и млекопитаещите се е усъвършенствало.
От една страна, пчелната отрова се е усъвършенствала като фактор, действащ върху най-важните и уязвими системи на организма – нервна и кръвоносна, а от друга, организмът на млекопитаещите се е приспособил за преодоляване на отровата чрез мобилизиране на защитните си сили. По такъв начин в течение на еволюционния процес пчелната отрова става специфичен дразнител, способен да мобилизира дори в минимални количества защитните сили на организма, отключвайки твърде сложна ответна реакция.
Организмът реагира чрез преустройство и мобилизиране на своите хормонални, имунни и нервни фактори с цел да запази жизнените си функции и регулаторните си механизми. Защитата на организма на ужиления започва от момента на внасянето на отровата. Първо се задейства бариера срещу навлизането на отровата на клетъчно и хуморално ниво, а по-късно ако те не се окажат достатъчни, организмът реагира и чрез хипофизо-надбъбречната система, т.е задейства се Синдромът на приспособяването.
Отровата има силно изразено действие върху нервната система – блокира или отслабва предаването на нервни импулси. Оказва въздействие върху функциите на сърдечно-съдовата система, изразяващо се в понижавана на кръвното налягане, разширяване на кръвоносните съдове и др. Пчелната отрова успешно се използва за лечение на ставни заболявания – артрити, полиартрити, артрози.
Пчелната отрова се използва за лечение чрез различни лекарствени форми и се прилага по различен начин. Най-старият метод е чрез директни ужилвания на болния. Той обаче трябва да се прилага под лекарски контрол, както впрочем и препаратите с пчелна отрова, за вътрешно или външно приложение.
Отровата е противопоказна за алергични хора, при инфекциозни заболявания, туберкулоза, психически заболявания, болести на панкреаса, черния дроб и бъбреците.
Повечето хора изпитват страх от пчелите, защото жилят. Трябва обаче да знаете, че те жилят само ако се почувстват застрашени, така че просто не ги дразнете.
Прясно отделената отрова е сироповидна течност със светложълт цвят и характерна миризма. На въздуха бързо се изсушава и се превръща в сивокремав леснолетлив прах. Разтваря се добре във вода и киселини, а в спирт не се разтваря. Дразни силно лигавицата на носа и очите. Има горчив вкус. Отровата е многокомпонентна смес от органични и неорганични вещества.
Учените се доказали, че пчелната отрова има много полезни ефекти. Това дава основания тя да се смята за чудо на природата. Притежава противовъзпалителни и обезболяващи свойства, понижава съдържанието на холестерол в кръвта , способства лечението на атеросклероза.
Тя стимулира дейността на сърцето, действа добре срещу аритмията, разширява съдовете и снижава кръвното налягане, увеличава обема на кръвта, която преминава през сърцето. Действа антианемично, като увеличава еритроцитите и хемоглобина. Разрежда кръвта, предотвратява образуването на тромби в кръвта. Увеличава кортизола в кръвта и подобрява микроциркулацията.
Лечението с пчелна отрова е известно още в древността . Прилагано е успешно в Египет, Китай, Индия, Гърция. В началото на 20 век този продукт е използван за лечение на редица заболявания от френски, руски, немски, австрийски и американски лекари. Препаратите с пчелна отрова са започнали да се произвеждат от 1930 г. Пчелната отрова влиза в състава на лекарства за лечение най-чест о на ставни и нервни заболявания, на трофически язви, бронхиална астма, хипертония, пневмонии,тромбофлебити, псозиарис.
При лечение с метода рефлексотерапия пчелите се поставят на същите точки като при иглотерапията. Ефективността на пчелните ужилвания обаче е по-голяма. Освен това жилото е абсолютно стерилно и не предава болест. Спиртните напитки разлагат пчелната отрова и за това по време на лечение с нея, алкохол не бива да се употребява.
Въпреки неоспоримите си лечебни качества пчелната отрова трябва да се употребява много внимателно, тъй като при алергични хора ужилванията могат да доведат до смърт. Дори при здрави хора, ужилвания по езика, небцето, шията, глътката могат да бъдат фатални. Затова терапията с пчелна отрова, отново повтаряме, трябва да се провежда под лекарски контрол.

Източник: „Пчелните продукти – богатството на България”

Общо
Пчелна отрова – лек за ставни, нервни и сърдечни заболявания
Заглавие
Пчелна отрова – лек за ставни, нервни и сърдечни заболявания
Описание
Пчелните ужилвания под лекарски контрол стават силен стимулатор на имунната система.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker