МедицинатаНовини

Изследване на зрението – съвети на офталмолога доц. д-р Коев

Диабетната ретинопатия е опасно заболяване

Всички над 30 години трябва ежегодно да минават на профилактичен преглед за изследване на зрението и вътреочното налягане.
Всички над 30 години трябва ежегодно да минават на профилактичен преглед за изследване на зрението и вътреочното налягане.

Всички, които са навършили 30 години, трябва ежегодно да минават на профилактичен преглед за изследване на зрението и вътреочното налягане, независимо дали са наследствено обременени, съветва офталмологът доц. д-р Красимир Коев от Медицинския университет в София. Той е убеден, че тези прегледи и изследвания трябва да се плащат от Здравната каса.
Глаукомата е едно от най-неясните заболявания в офталмологията, но когато се хване в ранен стадий, тя може да се контролира и дори да се спре. С медикаментозно лечение или чрез операция е възможно човек да се избави от слепота, следствие на гаукомата. Доц. Коев обаче предупреждава: важно е глаукомата да се хване в началото. От това заболяване страдат около 90 000 наши сънародници, а в световен план броят на болните от това заболяване стигат 90 милиона.
Диабетната ретинопатия също е опасно заболяване, което може да доведе до слепота без предупреждение. Поради тази причина е задължително да се прави пълен очен преглед поне веднъж годишно, а при бременни жени с диабет – на всяко тримесечие, съветва д-р Красимир Коев. Диабетът засяга кръвоносните съдове, които подхранват ретината и след време те стават пропускливи. Когато кръвоносните съдове не могат повече да доставят хранителни вещества на зрителните клетки, настъпва загуба на зрението.

Глаукомата е едно от най-неясните заболявания в офталмологията, но когато се хване в ранен стадий, тя може да се контролира.
Глаукомата е едно от най-неясните заболявания в офталмологията, но когато се хване в ранен стадий, тя може да се контролира.

Според доц. Коев факторите, които могат да помогнат за развитието на диабетната ретинопатия, са няколко: лош контрол върху кръвната захар; бременност; високо кръвно налягане; бъбречно увреждане.
Известният специалист, който преглежда в пловдивския медицински център „Св. Иван Рилски”, коментира и друго очно заболяване, от което страдат голям процент хора- макулната дегенерация. Установено е, че тя засяга възрастните хора над 60 години и с възрастта рискът от развитието й нараства. Доц. Коев обяснява, че засега точните причини и фактори, които предизвикват патологията, не са известни, но се предполага, че тя се дължи на дегенеративни възрастови изменения.
Единствено за цигарите е безспорно доказано, че предизвикват макулна дегенерация, посочва доц. д-р Красимир Коев. Попадането на дим в очите удвоява риска от развитието на заболяването.
Фамилната обремененност е друг фактор. Ако човек има близък роднина с макулна дегенерация, рискът и той да заболее, е до 50 %.
Предполага се, че генетични мутации на два протеина, които имат съществено значение за системата от белтъците, които обезпечават неспецифичината имунна защита на организма, също провокират заболяването.
И високото кръвно налягане, и високият холестерол са рискови фактори, тъй като те влияят на дегенеративните процеси.
Прекомерната употреба на мазнини и при мъжете, и при жените увеличава риска от поява на болестта с близо 1,5 пъти.
При бялата раса и особено при хора със светли коси и очи макулната дегенерация е по-често разпространена. Според доц. Коев макулната дегерация е мултифакторно заболяване и появата й е свързана с комбинирането на няколко рискови фактора.
В някои от следващите дни четете съветите на доц. д-р Коев за това как да запазим очите си здрави.

Етикети

Подобни публикации

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker