Медицината

3D принтери отпечатват реалистични протези

От кости до изкуствени утроби и зародиши и дори черен дроб

Реалистични протези на черен дроб, зародиши и утроби правят с 3D принтери.
Реалистични протези на черен дроб, зародиши и утроби правят с 3D принтери.

Знаете ли на какво са способни 3D принтерите? Явно но много и то все изумителни неща. И докато тук в България не се случва кой знае какво или поне така изглежда, то на изложението London 3D Printshow компанията Fripp Design Research представя пред света наистина плашещо реалистични протези. Традиционните лицево-челюстни протези например са много трудни за изработка. Изработени от силикон уши и носове пък струват над 4 хиляди долара, като направата им става чрез подробно сканиране на наранената зона, отливане на съответната част от восък и най-накрая поставянето й в силикон. Както се досещате този метод е не само скъп, но и отнемащ много време.
Далеч по-бързо и евтино е триизмерното отпечатване. Това, което се прави е да се заснеме наранената зона с дигитален фотоапарат, след това се взимат точните нюанси на кожата и се създава дигитален модел, който принтерът Z Corp Z510 отпечатва. До тук цената на протезата е два пъти по-ниска от тази на конвенционалните протези, а материалите за отпечатването струват едва около 150 долара. Ето защо всяка подмяна на дадена протеза ще излиза десетки пъти по-евтино от първоначалната й изработка.
Няма да е кой знае каква изненада ако тук споменем, че учени от Университета във Вашингтон вече без проблем отпечатват заместващи кости за пациенти, които имат нужда от ортопедични или дентални процедури. Вече принтираните структури, когато бъдат поставени по хирургичен път до истинска кост, служат като мост. Целта им е да помогнат на костта да се възстанови, а след това не е необходима хирургична намеса, защото те просто се разтварят в организма, без да причиняват странични ефекти.
Методът на костното принтиране ще е от изключителна полза за хора, които след тежки инциденти чупят по много кости, измествайки по този начин известното „гипсово корито“. А подмяната на зъби ще е много по-естествена и лесна.
Други органи, които могат да бъдат принтирани са изкуствени утроби и зародиши. Това е сторила японската компания Fasotec, която се е посветила на 3D принтиращите технологии, и заедно с токийската клиника Hiroo Ladies предлагат услуга за възпроизвеждане на женската утроба и човешкия ембрион. Сканирането се извършва чрез ултразвук, но след получените данни се отпечатва в реални размери цялата утроба с плода в нея или по желание на родителите – единствено зародишът. И вероятно след няколко години вместо родителите да показват на близки и роднини снимки и клипчета ще могат да сторят това с действителни триизмерни модели на своите неродени Петковци.
Със сигурност няма да ни се случи в този живот да можем да възстановяваме изгубени крайници, подобно на гущерите, но инженерите от Корнелския университет (частен университет, намиращ се в американския град Итака, Ню Йорк) определено вървят в тази посока. Те са успели да принтират напълно работещо ухо, използвайки клетки от реброто на пациент. Клетките са били смесени с желиран материал, който 3D принтерът е използвал, за да конструира модела – и след три месеца ухото е започнало да расте и създава собствен хрущял.

Калциевият фосфат е в основата на новата технология. Това минерално съединение, влиза в състава на нашите собствени скелети.
Калциевият фосфат е в основата на новата технология. Това минерално съединение, влиза в състава на нашите собствени скелети.

Компанията Organovo (базирана в Сан Диего), която се занимава с изследвания прави нещата още по-интересни. Тя е успяла да принтира човешки черен дроб, който изпълнява всички функции на истинския орган. Единственият проблем на Organovo е, че все още не са конструирали черен дроб в реални размери, но са все по-близо да го сторят. Това е и първата наистина голяма крачка към подмяната на органи, с което ще бъдат спасявани хиляди човешки живота на годишна база.
Японски учени пък искат одобрение за 3D принтер, който ще е специализиран в отпечатването на изкуствени кости по нова технология. Японската компания New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), токийският университет RIKEN и изследователската фирма в областта на медицинското оборудване NEXT 21 K.K пък са обединили усилия за създаването на машина, която е в състояние за произвежда костни структури с прецизност на размерите и формата до 0,1 мм. Досега отпечатаните кости са се произвеждали от керамичен прах, споен с пластмасова смола и изпечен на изключително висока температура.
Калциевият фосфат е в основата на новата технология. Това минерално съединение, влиза в състава на нашите собствени скелети. Така ще се позволи на изкуствено създадените кости да се слеят със скелета на пациента след период от време и по този начин ще се избегне нуждата за спояване на материалите. Естествено намалява и рискът от усложнения. Технологията ще се използва не само при счупени кости, но и в борбата с видовете рак, причиняващи загуба на костна тъкан.
Надеждата на японските учени е, че новият 3D принтер ще се появи на пазара още през 2015 г. Това, естествено, ще е възможно само след одобрение от страна на японската агенция по фармацевтичната и медицинска апаратура. Новото устройство ще бъде тествано първо в Япония, а чак след това ще бъде пуснато и в другите азиатски държави.

Общо
3D принтери отпечатват реалистични протези
Заглавие
3D принтери отпечатват реалистични протези
Описание
Далеч по-бързо и евтино е триизмерното отпечатване. Това, което се прави е да се заснеме наранената зона с дигитален фотоапарат, след това се взимат точните нюанси на кожата и се създава дигитален модел, който принтерът Z Corp Z510 отпечатва.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker