Медицината

Късното раждане удължава живота

Отлагането раждането не трябва да е с цел удължаване на живота

Късното раждане удължава живота.
Късното раждане удължава живота.

През последните десетилетия у нас, а и по света се наблюдава една тенденция към увеличаването на възрастта за раждане на жените. През 90-те години на миналия век средната възраст за раждане на първо дете на българката е била 20-21 години, днес тя вече е 25-26 години, а за столицата и големите градове надхвърля 28-30 години. Този факт не само поражда проблеми по отношение на здравето на майката и детето, но и води до сериозни демографски последици за нацията.
Медицината, биологичните науки и имунологията през последните години дръпнаха много напред, но много специалисти смятат, че повишаването на възрастта на желаещите жени и двойки да станат родители води до повишаване на риска от трудно забременяване и раждане на деца с ниско тегло.
Не на това мнение са американски учени. В едно от последните излезли изследвания става ясно, че жените, които раждат последното си дете след 33-годишна възраст, живеят по дълго от тези, които приключват с продължението на рода до 29 години.
Екип от експерти са анализирали внимателно данните от социално генетичното изследване на Long Life Family Study, което е направено сред 551 семейства. Изводите от резултатите са, че голяма част от членовете на тези семейства се радват на изключително дълъг живот. Нещо повече, учените се обединяват около тезата, че вероятно жените са виновни за еволюцията на генетичните варианти, които забавят остаряването.
Въпреки данните от проучването, все пак жените не трябва да отлагат раждането с цел да удължат живота си, предупреждава д-р Томас Перлс от медицинския център към Бостънския университет в САЩ. Той допълва, че последното раждане може да бъде показател за стареенето.
Естествената способност на майката да има дете на по-напреднала възраст може би просто показва, че репродуктивната й система остарява по-бавно, както и целият й организъм.

Общо
Късното раждане удължава живота
Заглавие
Късното раждане удължава живота
Описание
Последното раждане може да бъде показател за стареенето.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker