НовиниОт природата

Целулит – истини и митове

Как да се преборим с портокаловата кожа

Все повече жени се оплакват от целулит.
Все повече жени се оплакват от целулит.

В началото на нашия век  все повече жени се оплакват от целулит. Според някои оценки той вече засяга 95 % от зрелите дами. Това се дължи на промените в начина на живот, храненето, в генетичните изменения.
Какво всъщност представлява целулитът? Най-общо казано, той е неправилно структурирана мастна тъкан. Възниква следствие на увеличение на обема на мастните клетки, които притискайки съдовете, създават смущения в лимфо и кръвообръщението. Това от своя страна нарушава метаболизма в тези тъкани. Около мастните клетки започват да се събират токсини, забавя се движението на органичните течности. Прекомерно разрасналите се мастни клетки притискат колагеновите и еластанови влакна, деформират ги, а в резултат на това съединителната тъкан губи еластичността си и се втвърдява.
Причината за тази деформация се дължи на неправилната диета / преди всичко на лошата аминокиселинна обмяна/, липсата на движение, генетичните фактори и излишъка на женски полови хормони / естрогени/.
Един от разпространените митове е, че от целулит не страдат слабите хора. Това обаче съвсем не е така. Портокалова кожа могат да имат дори слаби и здрави хора, макар че по-податливи на него са дебелите.
Мит е също, че целулитът не  засяга мъжете. Вярно е, че жените са по-податливи заради особеностите в структурата на съединителната тъкан при нежния пол, както и заради женските хормони, но всъщност този неприятен дефект се наблюдава и при мъже, най-вече при тези, които бързо възстановят и губят тегло.
Дали диетата и упражненията могат да решат проблема? И да, и не. Здравословният режим на хранене, особено с големи количества антиоксиданти, може да спре развитието на този козметичен процес. Ако обаче се опитвате да отслабнете бързо, проблемът дори може да се задълбочи.
Поради факта, че при целулита мастните натрупвания са подкожни, премахването му с тренировки е трудна работа. Въпреки това спортът помага за подобряване на вида на кожата и за замаскиране на проявленията на целулита.
Някои кремове и лосиони и масажите може да не премахнат целулита изцяло, но използването им заглажда кожата, подобрява състоянието и и спира развитието на целулита.
Напредъкът на биохимията в последното десетилетие обаче роди добра новина: погрешно е мнението, оформило се през 20 век, че няма спасение от целулита. Науката създаде антицелулитни серуми с голяма ефективност, особено когато се съчетаят с правилно хранене и спорт. За марки няма да говорим / истински ефективните не са много/, но е важно да знаем кои вещества помагат за намаляване и премахване на целулита.
Ето някои активни субстанции срещу портокаловата кожа:
Колаген– наричат го белтък на младостта. Той съставлява 30 % от всички белтъци в човешкия организъм и 70 % от белтъка в кожата. Колагенът заедно с еластина създава в кожата еластична мрежа, която й придава жилавост и плътност, определя кондицията на съединителната тъкан, респективно на целия организъм.

Портокаловото масло увелчава производството на колаген, а лимоновото подобрява кръовобърщението и ускорява разграждането на мазнините.
Портокаловото масло увелчава производството на колаген, а лимоновото подобрява кръовобърщението и ускорява разграждането на мазнините.

Хиалуронова киселина- тя е линеен неразтворим полимер, важен компонент на съединителната тъкан, която изпълна пространството между клетките на кожата и други тъкани. Произвежда се от организма и е отговорна за здравето на съединителната тъкан. Хиалуроновата киселина се грижи за хидратиране на междуклетъчното пространство, свързва от хиляда до 4 хиляди пъти вода повече от своето тегло.
Витамин Е– един от най-силните антиоксиданти. „Прихваща” свободните радикали, като по този начин предотвратява преждевременното остаряване на кожата. Пази епидермиса от изсъхване, поддържа неговата елестичност и плътност.
Бръшлян- билката има противовъзпалително и обезболяващо действие, а като антицелулитно средство се употребява, защото осъществява силен дренаж на тъканите, стимулира лимфо и кръвобръщението. Предпазва капилярите от напукване.

L-Karnitin– наричан напоследък вит. ВТ. Подпомага обмяната на мастните киселини. Силен антиоксидант и детоксикатор, стабилизира биолгичните ципи, защитава кръвоносните съдове.
Glicin-histidin-lizin– този троен пептид присъства в различни белтъци, води до разпад на мазнините.
Йод- този химичен елемент подпомага премахването на мастната тъкан, регулира и ускорява метаболизма, подпомага детоксикацията.
Бодлив залист или миши трън– билка, богата на сапонини, фитостероли, флавоноиди, мастни киселини, алкалоиди. Подобрява кръвообръщението и лимфообръщението и увеличава еластичността на съдовете.
Етеричните масла в цитрусите– те имат малка молекулна маса и лесно проникват през кожната бариера, за да достигнат увредената мастна тъкан. Маслото от грейпфрут стимулира лимфата, дренира задържаните течности в тъканите и нормализира мастна обмяна. Портокаловото увелчава производството на колаген, а лимоновото подобрява кръовобърщението и ускорява разграждането на мазнините. Мандариновото регулира метаболизма и предпазва от поява на стрии при промяна в теглото.
Това са някои от съставките, които обикновено присъстват в най-добрите антицелулитни серуми и кремове . Ако нямате възможност за скъпи козметични продукти, някои от изброените продукти можете да използвате и в домашни условия. Все пак идва лято и е добре да се погрижим за добрия вид на тялото и кожата си, преди да се разголим на плажа.

Общо
Целулит – истини и митове
Заглавие
Целулит – истини и митове
Описание
Един от разпространените митове е, че от целулит не страдат слабите хора.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker