МедицинатаНовини

Диета и профилактика на заболяванията

Огромен брой от заболяванията се дължат на постоянния стрес, в който живеем

Често прекаляваме с пържените, солените и мазни продукти и повечето хора дори не знаят какво е това профилактика на заболяванията.
Често прекаляваме с пържените, солените и мазни продукти и повечето хора дори не знаят какво е това профилактика на заболяванията.

Не е никаква тайна, че днес се храним много нездравословно. Това е така, защото все бързаме за някъде, не ни достига време или финансови средства. Заради напрегнатото ни и натоварено ежедневие привикваме да се храним по-рядко, често прекаляваме с количествата и не обръщаме внимание на това, което поглъщаме. Често прекаляваме с пържените, солените и мазни продукти и повечето хора дори не знаят какво е това профилактика на заболяванията. Когато по-късно по медицински път се определи какъв е проблемът, лечението чрез диета е закъсняло.
Много хора приемат колита, язвата и гастритът за дребни проблеми и затова продължават да се хранят по старому. Неглижирането на здравето води до усложнение и лечение с медикаменти, а в някой случаи се налага и оперативна намеса.
Естествено огромен брой от заболяванията се дължат на постоянния стрес, в който живеем. Това, че работим в напрегната среда, че не отделяме време за почивка и липсата на достатъчно финанси са сред основните причинители на болки в стомаха.
Оказва се, че целулозата е изключително вредна за хора, които страдат от гастрит, колит и язва. Според специалистите голяма част от болните получават кръвоизливи или други усложнения, защото преди това са консумирали храни, богати на целулоза като боб, леща, зеле.

Според специалистите голяма част от болните получават кръвоизливи или други усложнения, защото преди това са консумирали храни, богати на целулоза като боб, леща, зеле.
Според специалистите голяма част от болните получават кръвоизливи или други усложнения, защото преди това са консумирали храни, богати на целулоза като боб, леща, зеле.

Важно е да се знае, че при диетата при чревни заболявания е необходимо оптимално да задоволяват физиологичните потребности от хранителни вещества и енергия при условията на увредено смилане и резорбция. Трябва да се направи така, че в зависимост от характера и фазата на заболяването, при съставяне на диетичния режим е нужно да се осигуряват разнообразие и пълноценност, като се обръща внимание по-специално на белтъчното и витаминното съдържание на храната. Честа е загубата на белтък при чревни възпаления и причините за това са две: от една страна, намалено е смилането на белтъците от храната и значителна част от тях, остават неусвоени, и се изхвърлят с изпражненията; от друга страна, ентероколитите протичат с интензивно излющване на епителни клетки от чревната лигавица, което също е свързано със загуба на белтък. За това е нужно да се увеличи количеството на белтъка в менюто на болния — 1,5— 2 г. на кг. телесна маса. Приемът на витамини с храната под форма на плодови и зеленчукови сокове, допълнително витаминизиране също се увеличава, но тъй като тяхното усвояване е нарушено, най-често се налага да се включат в лечението и витамините В1, В2, В6, В12, Вс и др.,а понякога и анаболни хормони и препарати.
Важно е освен храни, които забавят или засилват моторната функция на червата, има и такива индиферентни храни, които също са подходящи за хора с болни черва. Такива са белият пшеничен хляб — сух престоял или сухари, прясна извара и прясно сирене, варена нетлъста риба, ястия на пара от нетлъсти сортове меса без сухожилия и фасции, като суфле, котлети, пюре и други.
Млякото също е важна част от диетата на хора с чревни заболявания. То ежедневно се включва в ястия — особено млечни супи, брашнени каши, плодови храни и др. Но има и хора, които имат непоносимост и след консумацията му получават метеоризъм и диарии. Причините за непонасяне на млякото могат да бъдат хранителна и (или) дигестивна алергия и лактазен дефицит. Според проучвания у нас при остри и изострени ентероколити лактазният дефицит се наблюдава при 80% от болните. В такива случаи се изключва прясното мляко. Ако пък е налице алергия към мляко — изключват се и прясното, и киселото мляко. Разбира се, другите млечни продукти широко се използват в диетите при чревни заболявания — прясна извара, диетична извара, прясно сирене, пресен кашкавал, краве масло и др.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker