НовиниОт природата

Създадоха ГМО тъмновиолетов домат с антиракови свойства

Британски учени засега тестват върху мишки действието на уникалния зеленчук

Британски учени създадоха генномодифициран тъмновиолетов домат с уникални свойства.
Британски учени създадоха генномодифициран тъмновиолетов домат с уникални свойства.

Британски учени създадоха генномодифициран тъмновиолетов домат с уникални противовъзпалителни и антиракови свойства, твърди сайтът medikforum.ru. Ако проучванията им потвърдят, положетелния ефект на биотехнологичния зеленчук, ще се окаже, че заклеймяваното генно инжерство не е черно колкото дявола.
Близо до канадския град Онтарио вече се отглежда новият сорт и от него се очаква да се добият 2000 литра лечебен сок, с който ще продължат експериментите. Опитите със зеленчуковия сок засега са правени само върху мишки в John Innes Centre в Норуич. Предстоят тестове и с хора.
“Искаме да се убедим в ползата от нашия продукт” – коментира ръководителката на изследването професор Кати Мартин. Учените се интересуват от влиянието на диетите с повишено съдържание на антоцианин върху терапията на ракови и сърдечно-съдови заболявания. Веществото влияе положително при болни от диабет, забавя дегенеративните процеси в организма. Доматите са били избрани неслучайно за масирания експеримент. В световен мащаб това е най-популярният зеленчук, отглеждат се целогодишно и са сравнителн евтини. Антоцианините представляват най-голямата група водноразтворими растителни пигменти в цветовата гама червено-синьо-черно. В обикновените сортове домати има ликопен, а антоцианин не се съдържа. Този тъмновиолетов пигмент нормално се среща в боровинките, малините, ягодите, къпините, касиса.
Тъй като антоцианините са мощно антиоксидантно средство,което помага в профилактиката срещу сърдечно-съдовите заболявания и в борбата срещу рака, затова учените „принуждават” домата чрез генното инжерство да изработва този вид пигмент. „Имплантираните” гени за целенасочената промяня са взети от билка, която в Гърция е позната под името Лъвска опашка, а в Китай – Дяволска уста.
Новите ГМО домати са забележително научно постижение: в тях антоцианинът е 2,8 мг на грам домати, при това веществото се съдържа в еднакво количество както в ципата, така и в „месото” на зеленчука. В малините например този пигмент е 3,7 мг на грам, само дето консумацията тези плодове целогодишно би ни излязла много скъпа, да не кажем и невъзможна.
За да докажат ефекта от употребата на новия вид домати със съдържание на антоцианин, британските учени са разделели опитните животни в напреднал стадий на рак на три групи. Първата получавала обичайната си храна, втората – наред с нея и класически червени домати, а третата – с добавени виолетови домати. Животните от първата и втората група преживели 142 дни, а тези от третата – 182 дни, т.е. животътъ им бил удължен с 30%. Дали такъв ефект ще имат ГМО доматите и върху хората, предстои да разберем.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker