НовиниОт природата

По-здрави с труд в градинката

С работа в градината на село или пред блока можем да сме по-здрави
С работа в градината на село или пред блока можем да сме по-здрави

На 1 май освен Ден на труда трябва да празнуваме и Ден на здравето, тъй като проучване доказва, че работещите хора са по-здрави. Е, разбира се, че зависи каква работа вършим. Ако сме подложени на много стрес, едва ли ще ни се отрази благотворно. Но селската работа или работата, свързана с прекопаване на градинката в двора на къщата или пред блока, със сигурност ще ни се отрази положително и ще ни направи по-здрави, твърдят учени.

През последните години броят на жените и мъжете, които ра­ботят в собствените си градини, непрекъснато се увеличава. Работа­та на чист въздух носи преди всичко удоволст­вие и дълбока близост с природата.

Работата в градината освен удоволствие е и „еликсир” за тялото и душата, показват най-новите изследвания. Само 20 минути работа в градината ни дейст­ва като миниотпуска, разгражда хормоните на стреса и повишава способността ни да се концентрираме. Затова може да използваме предстоящите почивни дни и да се отдадем не само на спа и на агнешко, но и на психическо разтоварване с мотичка в градинката.

Такава градинка със сигурност ще ни зарежда положително
Такава градинка със сигурност ще ни зарежда положително

 

Ето и заболяванията, които можем да избегнем или да подобрим състоянието си чрез градинска работа:

Диабет – само по­ловин час градинска дейност ни предпазват от диабет.  Движението е най-доброто защитно средство.

Имунни система – работата в градината стабилизира кръвообращението, разгражда стреса и засилва имун­ната ни система.

Остеопороза – ра­ботата в градината по­мага чудесно против разграждането на кост­ната маса.

Холестерин – работа­та в градината помага за образуване на т.нар. „добър” холестерол. 50 минути, заети с работа в градината, и сърцето ни ще е здраво.

Високо кръвно наля­гане – ако работите 5 дни по половин час в градината, постепенно кръвното ви налягане ще спадне дълготрай­но.

Депресии – дори и най-леката градинска дейност стимулира пси­хиката ни. Специално зеленият цвят на расте­нията покачва нивото на хормоните на щас­тието в мозъка ни.

Кожни болести – слънчевата светлина при работа на откри­то помага при нечиста кожа, при екземи, пър­хот и невродермити.

Липса на витамин D – дневната светлина подпомага организма да произвежда витамин D, който е много важен за костите.

Самота – работата в градината ви поглъща напълно и така грижи­те ви остават на заден план. Грижете се за растенията и живот­ните и ще бъдете въз­наградени за това.

Но не само работата в градината ви носи здра­ве. И това, което расте в градината, може да обогати вашата кухня и домашна аптечка. А лековитите билки могат да растат не само в лехите, но и в саксии и сандъчета на тераса­та, на балкона или на перваза на кухненския прозорец. Лесни за гледане, а и много лековити са мащерка, розмарин, риган, салвия, лайка, лимонена трева, мента, босилек.

 

Общо
По-здрави с труд в градинката
Заглавие
По-здрави с труд в градинката
Описание
Работата, свързана с прекопаване на градинката в двора на къщата или пред блока, със сигурност ще ни се отрази положително и ще ни направи по-здрави.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker