МедицинатаНовини

В Софийска област обявиха грипна епидемия

До две седмици и в Русе може да бъде обявена епидемия

В Софийска област от днес е обявена грипна епидемия.
В Софийска област от днес е обявена грипна епидемия.

В Софийска област от днес е обявена грипна епидемия. Това съобщава д-р Александър Златанов, директор на РЗИ – Софийска област. Болните от грип и остри респираторни инфекции там вече достигнаха 318 на 1000 души. Анализът на епидемиологичните параметри показва значително нарастване интензивността на епидемичния процес във всички общини на областта.
Данните получени от общопрактикуващите лекари и болничните заведения за ежедневно регистрираните заболели надхвърлят епидемичните стойности. Отсъстват и повече ученици от училищата.
От 17 януари в Бургас е обявена грипна епидемия. Там до 22 януари учебните часове са преустановени, прекратени са плановите операции в лечебните заведения и свижданията са забранени, след като в края на миналата седмица бяха регистрирани над 400 болни при наблюдавано население от 20 хиляди души.
Покачване на заболеваемостта има почти в цялата страна. Около 5-6 са областите с повишени епидемични стойности.
Щамът „Калифорния“, който вилнее в момента, е характерен с ранна суха, упорита и дразнеща кашлица, която се задържа дълго време. Този щам е насочен към по-младежката възраст. Грипът не е настинка, не е и друг респираторен вирус, и затова заслужава малко повече внимание. Навременното лечение води до по-бързо оздравяване, подчертават лекарите.
Според специалисти 95 на сто от болните в момента са повалени от щама „Калифорния“, а не от „Масачузетс“, за който националният консултант по епидемиология д-р Мира Кожухарова предупреди неотдавна, че е по-опасен от свинския грип.
По последни данни от БТА от остри респираторни заболявания в страната в момента боледуват средно 167 на 10 000 души. Грипът води и до усложнения. Припомняме, че миналата седмица дете на година и половина почина в Добрич заради усложнения от грип.
Регламентът е такъв, че учебният процес в дадена област се прекъсва, когато повече от 30 процента от учениците отсъстват поради заболяване.
Епидемиологичната картина обаче не навсякъде се влошава. Пример затова е Кюстендил, където бе отчетен спад в броя на болните от грип, съобщават от здравната инспекция там. Общата заболеваемост за изминалата седмица в този регион е 73 на 10 хиляди души, като в предходния период стойностите са били 110 на 10 хиляди души. Ниски стойности на заболеваемост има и в Силистра. Там заболеваемостта през миналата седмица е 141 на 10 хиляди души, като най-много са заболелите деца до 14 години.
В Русе все още не е обявена грипна епидемия, но се очаква това да се случи скоро. Броят на болните от остри респираторни заболявания в областта се увеличава, като през миналата седмица е достигнал 210 на 10 000 души. Директорът на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова обясни, че ако заболеваемостта нараства със същите високи темпове, има вероятност до две седмици в Русе да бъде обявена грипна епидемия.

Етикети

Подобни публикации

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker