МедицинатаНовини

Релакс и самолечение чрез автогенната тренировка

Методът разчита на сугестията, създаден е преди 100 г. от немския психиатър д-р Шулц

д-р Валерий Шакола препоръчва Релакс и самолечение чрез автогенна тренировка.
д-р Валерий Шакола препоръчва Релакс и самолечение чрез автогенна тренировка.

Автогенната тренировка / АТ/ представлява психорелаксиращ метод, насочен към създаване на спокойствие в психиката. Чрез нея се включва естествената функция на всяко живо същество- саморегулацията на организма, обясни д-р Валерий Шакола в лекцията си пред единадесетото издание на форум- изложение „Здраве, щастие, красота”, което се състоя в София от 13 до 15 юни.
Д-р Шакола е лекар-иглотерапевт, психотерапевт, занимава се с йога, практикува и преподава Ци Гун. Той е завършил Военно-медцинска академия в Санкт Петербург, преминал е курс по акупунктура в Медицинския университет –София, курс по рефлексотерапия в петербугската Академия по следдипломно обучение при проф. А Качан, както и курс по хипноза към Българската асоциация по приложна психология.
Според д-р Шакола повечето хора могат да се научат да рекалсират сами или с помощта на йога инструктор или психотерапевт. Автогенната тренировка обаче може повече – тя има и лечебни функции, изтъква лекторът. Тъй като повечето съвременни болести са причинени от стрес, тогава е логично да се запитаме, а има ли нещо, което „ да причинява здраве”? Неговият отговор е положителен и той е свързан с метода, който презентира – автогенната тренировка.
АТ има 100-годишна история. Методът е разработен от немския лекар д-р Шулц. Той развива техника за самовнушение, която се основава на неговите клинични наблюдения върху пациенти, намиращи се в състояние на хипноза, както и проникването в същността на медитативните процедури, съдържащи се в системата йога. Заслуга на Шулц е, че той е изчистил упражненията от мистичната им интерпретация.
Както д-р Валерий Шакола обяснява, АТ е метод за работа с психиката на пациента, при който лекуващият лекар му помага да се сугестира, което пък го води до физическо здраве. Освен това с тази техника се постига и личностно развитие. Д-р Шакола лично води курсове за развитие на вниманието, паметта, въображението, творческите възможности. Категоричен е, че АТ е изключително ефективен в различни сфери на живота, защото сугестията влияе на подсъзнанието. Там, където волята не успява, внушенето върши чудесна работ, казва докторът, който години наред вече използва тази практика за личностно развитие на хората и за лечение на редица заболявания. Автогенната тренировка се провежда в три различни пози. Легналата поза е най-лесна за усвояване и обикновено прак¬тикуването започва с нея. Седящите пози са са предпочитане, когато притокът на кръв към главата е по-добре да се намали. При всички пози обаче е важно тялото да се отпусне свободно, а лекуващият лекар да произнася определени сугестивни фрази, които след това се повтарят няколко пъти заедно със съответните упражнения. Това, разбира се, е само най-общата представа за АТ.

Според д-р Шакола повечето хора могат да се научат да рекалсират сами или с помощта на йога инструктор или психотерапевт.
Според д-р Шакола повечето хора могат да се научат да рекалсират сами или с помощта на йога инструктор или психотерапевт.

Автогенната тренировка на психиатъра Шулц е разработена за конкрет¬но приложение в медицинската практика, като психо-терапев¬тично средство при лекуването на клинично болни хора. Както стана ясно, методът е подходящ и здрави хора за пости¬гане на психична и физическа релаксация, както и за разши¬ряване на обема на психичните възможности. В дългогодишната клинична практика на създадената от него школа е получена богата информация за възможно¬стите на автогенната тренировка като средство за лечение и самоизграждане. В практиката си А. Свядощ и А. Ромен обръщат особено внимание на сугестията, а К. Мировски и А. Шогам на мобилизиращите упражнения. Специалисти свързват предимствата на автогенната тренировка пред хипнотерапията със следното:
Първо, при хипнотерапията болният се отнася пасивно към ле¬чението, докато при автогенната тренировка той извършва це¬лево насочена волева дейност.
Второ, при хипнотерапията личността на лекара доминира над личността на пациента.
Трето, хипнотерапията е неприложима при пациенти с ниска степен на внушаемост.

Общо
Релакс и самолечение чрез автогенната тренировка
Заглавие
Релакс и самолечение чрез автогенната тренировка
Описание
АТ има 100-годишна история. Методът е разработен от немския лекар д-р Шулц.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker