МедицинатаНовини

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ

Вчера се роди първото бебе, заченато по метода ин витро изцяло в Русе

Днес 21 януари по нов обичай се празнува Денят на родилната помощ.
Днес 21 януари по нов обичай се празнува Денят на родилната помощ.

Днес, 21 януари, по стар стил се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Празникът се отбелязва официално в много болници и АГ-отделения в страната.
Този празник е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които са помагали при раждане на младите булки и невести, когато са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
С много усмивки посрещнаха празника и в МЦ „Репродуктивно здраве Д-р Щерев”, където най-младата майка изми ръцете на завеждащия клиниката, специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Александър Кунев. Той изигра ролята на „бабата” и си пожела да има още много деца през новата година, на който да помогне да се родят на бял свят.
Екипът, работещ в клиниката съобщи, че вчера се е родило първото бебе, заченато чрез ин витро процедура, реализирана изцяло в Медицинския център в Русе от д-р Александър Кунев и биоложката Ралица Петкова.
Поздравителни адреси от кмета на общината Пламен Стойлов и председателя на Общински съвет- Русе заслужил професор Васил Пенчев бяха връчени заедно с цветя на д-р Теодора Константинова.

Етикети

Подобни публикации

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker