МедицинатаНовини

За лекарите с големи сърца

За лекарите с големи сърца или как ендокринен хирург спаси живота ми, след поставена диагноза карцином на щитовидната жлеза

В Университетска специализирана болница за активно лечение - „Майчин дом” има лекари с големи сърца
В Университетска специализирана болница за активно лечение – „Майчин дом” има лекари с големи сърца

Навярно сме свикнали да чуваме упреци, да виждаме недостатъците и грешките у хората. Но ето, че всъщност не е точно така. Нека първо ви се представя, казвам се Екатерина Петрова и съм на 23 години, животът ме постави на колене, за да види колко всъщност силна съм за да се изправя. През месец Януари 2016 г. благодарение на Д-р Киселова, специалист в обалстта на ендокринологията, практикуващ а в „Многопрофилна болница за активно лечение” – гр. Русе установихме, че имам проблем със щитовидна жлеза. На 02.02.2017 година, благодарение отново на д-р Киселова, която записа час за биопсия в Университетска специализирана болница за активно лечение – „Майчин дом” – гр. София и по конкретно в отделението по ендокринна диагностика. Биопсията бе извършена от Д-р Шинков и Д-р Иванова, двама невероятни специалисти, единият от които Д-р Шинков доказал се по света, а Д-р Иванова обещаващ специалист в областта. Това всъщност не е толкова важно, онова което ме подтикна да пиша и да разкажа един от най-личните и трудни моменти от живота си, бе да покажа на гражданите в България, а и по света, че все още в нашата мила република има и невероятни лекари с огромни сърца.

И така ето, че борбата започна, след направената биопсия се установиха данни за папиларен карцином / злокачествен рак на щитовидната жлеза/, което сами разбирате, наложи да взема бързо и своевременно решение и да се доверя както се казва „на сляпо”, защото нямах много време да чакам. Благодарение на тези прекрасни лекари, медицински сестри и като цяло на персоналът практикуващ в тази болница, от регистратура до отделение, единственото чувство което изпитвах, бе спокойствие и увереност, защото те ми я вдъхваха всеки път. Защото те не демонстрираха, че са светила, не демонстрираха неуважение и висота в моите очи. Вземайки ми кръв медицинска сестра, Д-р Иванова държеше ръката ми, въпреки, че това е обикновено вземане на кръв. Прекрачех ли прага в отделението, Д-р Иванова бе неотлъчно до мен, обяснявайки ми какво ми предстои, какво ще се случва, и какво трябва да бъде направено, без да се оплаче веднъж, че това отнема от времето и, или, че и тя била човек. След излизане на резултатите от биопсията, нямах физическата възможност да отида в деня в които трябваше да ги взема, Д-р Иванова, взе документите и лично ги изпрати по ЕКОНТ, въпреки, че това не влиза в длъжностната и характеристика. След няколко поредни консултации, Д-р Александър Шинков и Д-р Иванова, ме насочиха в Отделение по ендокринна хирургия и по-конкретно към Д-р Калин Виденов хирург в тази област. Тук много бих искала да отбележа, нито веднъж в осъществилите се консулти, не ми бе говорено за финансови средства и материлани придобивки. След осъществен контакт с Д-р Виденов, той ме прие веднага, разговаря с мен и ми обясняваше абсолютно всяка една част от интервенцията която предстоеше. Определихме дата за операцията, и ето, че дойде и нейният момент. На дата 06.03.2017 година, бях приета в отделение по ендокринна хирургия, част от УСБАЛЕ- „Майчин дом”, бях посрещната и приета лично от Д-р Виденов, който всъщност ме очакваше.

Д-р Шинков
Д-р Шинков

Операцията бе насрочена за дата 07.03.2017 година, преди това обаче Д-р Виденов, дойде неколкократно да провери как се чувствам, дали всичко е наред и дали нещо не ме притеснява. Дойде и моментът в който вече лежах на операционната маса, и екипът на д-р Виденов ме подготвяше, специалисти чието название е малко, защото те бяха грандиозни, внимателни, хора които знаеха защо са там, и единственото важно нещо бе пациентът на операционната маса – АЗ. Никой не знае, какво изпитват те, никой не знае каква болка чувстват те, защото преди всичко забравяме, че те са просто човешки същества, такива като нас самите. След като операцията беше направена успешно, и престояване в реанимация, видях лекарят си на другия ден със поставена шина на крака – повярвайте бях изумена. Позволих си да попитам какво се случва, защо е необходима тази шина, и той отговори „ в събота имах инцидент”, което ще рече, че това се е случило преди насроченият ден за моята операция. Д-р Виденов, ме оперира със съмнения за скъсани коленни връзки, можете да си представите болката която е изпитвал. Операцията продължи около 2 часа и 30 минути, той е бил на крака 2 часа и 30 минути изпитвайки болка, без да се оплаче и без да отмени моята операция, само защото него го боли. Той беше там за мен, и в този момент бях важна аз. И сега разбира се, много от вас ще изразят становище – „ Ми да, нали му се плаща”, всъщност не заплатих нищо за операцията. Нито веднъж той не дойде при мен, за да ми каже какво трябва да заплатя, за да ме оперира.

Д-р Виденов, ме оперира със съмнения за скъсани коленни връзки, можете да си представите болката, която е изпитвал
Д-р Виденов ме оперира със съмнения за скъсани коленни връзки, можете да си представите болката, която е изпитвал

Скъпи приятели, не забравяйте, че медиците, хората които стоят зад стените на болниците, дневни центрове за рехабилитация, ерготерапевтични центрове, клинични лаборатоии и др., те също са хора като вас, и понякога и те също са изморени, понякога те също са тъжни, понякога те също са с разбити сърца, понякога те също губят близки и родини, понякога те също имат болни деца или родители вкъщи, а понякога и те самите имат нужда от помощ. Помнете, че те също правят грешки, но техните грешки се заплащат с огромна цена, защото те не са способни да спасят и излекуват всички, защото те са просто хора носещи човешката ду и сърце като вас, нямат божията сила, не биха могли да правят невъзможни чудеса. Не поставяйте всички лекари под общ знаменател, поставете се на тяхно място и помислете, те вечно отнасят критики, обществото винаги не е доволно, недоволства, нагрубява и обижда. Изнервените сте защото чакате прекалено много пред лекарските кабинети, замислете се, той е лекар и е едно едничко човешко същество с две ръце, което е там от сутрин до вечер, правещ невъзможното за да помогне и спаси повече хора.

Аз Екатерина Петрова, съм на 23 години и бях ужасно уплашена, но благодарение на невероятния екип и професионализъм, съчетан със сърцати и внимателни специалисти, искам да изкажа огромни благодарности на целия екип, работещ с мен в този момент от моя живот. На 23 години да си диагностициран с подобно нещо, и да си човек, който държи на външния си вид, а си с премахната вече щитовидна жлеза и зависещ от медикамент, за да живее, е много сериозно. Аз съм щастлива, че имах възможността да попадна точно в техните ръце. Моята борба продължава, но аз знам, че ще успея, точно защото имам честта да бъда лекувана, точно от тези лекари. Искам да изкажа огромни благодарности на всички практикуващи в отделенията по ендокринна диагностика и хирургия, защото не ме оставиха нито за момент и бяха неотлъчно до мен, от момента на постъпването ми, до изписването ми.

Автор: Екатерина Петрова
Снимки: Личен архив

За лекарите с големи сърца
За лекарите с големи сърца или как ендокринен хирург спаси живота ми, след поставена диагноза карцином на щитовидната жлеза
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker