Деца и родителиНовини

В Англия превръщат детската енергия в светлина

Ръководството на учебно заведение е осъзнало, че след като децата трудно могат да бъдат укротени, тяхната енергия поне може да бъде използвана рационално

светлина
светлина

Училище „Саймън Лангтън“ в Кентърбъри, Англия. Тук правилата са различни. Няма забрани като „Застани мирно в ъгъла“ или „Не бягай по коридора“. В „Саймън Лангтън“ децата са насърчавани да скачат и тичат. И то вътре в училището. Това става ясно от рубриката „Зелена светлина” на БНТ.

Ръководството на учебното заведение е осъзнало, че след като така и така децата трудно ще бъдат укротени, тяхната енергия поне може да бъде използвана рационално. Движението на учениците се трансформира в светлина за лампите по главния коридор на „Саймън Лангтън“. Всъщност децата произвеждат толкова много енергия, че освен за осветление, тя се използва за зареждане на мобилни телефони, компютри; стига дори и да заработи радио.
Главният коридор на училището е застлан със специална настилка, която превръща кинетичната енергия от тичането и скачането в електричество. Идеята в „Саймън Лангтън“ да улавят енергията на учениците е на Лорънс Кембъл – Кук. Той е бивш възпитаник на училището и създател на настилката. Изобретението му доби популярност още преди години. И вече се използва за улавяне на енергия на различни места по света, включително на Маратона в Париж и на Олимпиадата в Лондон. Но за първи път такава настилка се поставя в училищна сграда.
„Реакцията на децата беше неописуема. Те скачаха, тичаха, бореха се върху настилката. И веднага можеха да видят резултата“, сподели Браян Хърлоу от училище „Саймън Лангтън“.
Настилката е направена от рециклирани автомобилни гуми и полимерен бетон. Плочките могат да съхраняват енергията или да я преобразуват и тя да се използва веднага. В училището в Кентърбъри се прилага вторият модел.
„Всъщност никой не може да усети как ние извличаме енергия от всяка стъпка, като използваме специфичен вграден хибриден генератор. Имаме постоянна мощност, когато хората стъпват по плочките. Говорим за 12 волта. Наистина добро решение“, категоричен е създателят Лорънс Кембъл – Кук.
Всяка плочка генерира около четири вата енергия по време на една стъпка, което е равно на четири джаула енергия. Енергията, генерирана от 24 плочки за година, може да стигне за пълно зареждане на 853 мобилни телефона или за разговор по мобилен апарат с продължителност две години и половина, разказват в „Зелена светлина”.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker