От природата

Гората в Естония говори през мегафони

Мегафони са разпръснати в естонската гора
Мегафони са разпръснати в естонската гора

Как гората в Естония говори през мегафони? Всичко започнало от една задача, поставена на студентите в eстонската Академия на науките. Те трябвало да измайсторят горска библиотека. В гората обаче Биржит Ойгус намерила друго вдъхновение. За него ни разказа Милен Атанасов в рубриката „Зелена светлина“ на БНТ.

Биржит Ойгус, дизайнер: Дълго мислих върху задачата и реших, че въобще не искам да нося книги в гората. Книгите трябва да стоят в библиотеките, в домовете. Ако исках да направя нещо за гората, то трябваше да е нещо напълно различно. Нещо, което да кара хората да идват тук, заради звуците. Заради историята, която им разказва гората.

Така в една гора близо до границата с Литва се появили гигантски мегафони. Дървени конструкции, които дават на посетителите едно по-различно усещане за природата.

Биржит Ойгус: Исках да създам място в гората, където хората да забравят за всичко – за ежедневните си проблеми, дори за четенето на книги. Място, което дарява със спокойствие със свежи идеи и мисли. Място с напълно различна енергия. И в същото време то да бъде място за отдих. Място, където може да се поизлегнеш и да се наслаждаваш на момента. И единственото, което да те интересува е това, което става в главата ти.

Така изглежда един мегафон
Така изглежда един мегафон

В гората Биржит поставила три мегафона в кръг. Обърнати са в различни посоки, за да улавят повече звуци. Целта на младата дизайнерка била конструкциите да се напаснат към природата, да се слеят с нея.

Биржит Ойгус: Ние не вземаме нищо от природата. Това, което поставяме в гората, е дърво в по-различна форма. То представлява топъл материал и по тази причина излъчва топлина, няма я студенината на електрониката.

Освен че осигуряват акустично преживяване, мегафоните стават и за заслон. Дълги са около три метра, а диаметърът в най-широката им част също достига три метра, разказват в „Зелена светлина“.

Ханес Пракс, директор на секция по архитектура към естонската Академия на изкуствата: Ние не сме физици, нито пък тонрежисьори. Ние умеем да подреждаме пространството, ние сме дизайнери. И основната цел на проекта е да привлечем вниманието към богатството на звука чрез дизайна. Разбира се, че всички тези звуци, които чуваме вътре, могат да бъдат чути и без мегафоните. Но най-важното в този проект е, че успяхме да уловим звука на гората и да насочим вниманието на хората към него.

Мегафоните предлагат истинско бягство от забързания ритъм на големия град.

Ханес Пракс: В началото бях много скептичен за мястото. Казах си „защо толкова далеч от Талин”? Талин е на около 3 часа и половина от това място. Но с течение на времето разбрах, че точно отдалечеността е предимството. Това е възможност да избягаш от хаоса на града и да усетиш вибрациите на гората. Това наистина е най-подходящото място.

„Мегафоните на майката природа” – с това име горското кътче вече се прочу в Естония. Оказва се, че не са малко хората, които искат да чуят какво им казва гората. Мястото се превръща в туристическа атракция. Но не от евтините и задължителните, а от стойностните и добре премислените. Само за няколко дни стотици туристи са посетили гората, за да видят инсталацията и да чуят горските звуци.

Автор: Милен Атанасов

Гората в Естония говори през мегафони
Така в една гора близо до границата с Литва се появили гигантски мегафони.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker