От природата

Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова

Да пием топъл чай лятото, съветва проф. Донка Байкова
Да пием топъл чай лятото, съветва проф. Донка Байкова

В жегите пийте топъл чай и приемайте повече течности, защото организмът се дехидратира. Този съвет дава пред вестник „Монитор“ прочутата проф. Донка Байкова, специалист по диететика. Въпреки че лятото вече е към своя край, метеоролозите обещават то да продължи поне до началото на октомври и не е изключено да сме свидетели на нови жеги. По думите й, хранителният режим зависи от това къде се намираме, в каква обстановка, дори от околната среда. Добре е хората, които пътуват до морето, да не прекарват всяка почивка в крайпътните заведения, а да си носят сандвичи и да се хранят с леки храни.
„Нашият стомах не бива да се занимава с храносмилане, тоест да го отежняваме и да му дадем повече калории, защото по този начин натоварваме и топлинната си регулация. Храната ни дава енергия, която обаче при високите температури трудно можем да изразходваме. Плодовете са много добър вариант при пътуване. Особено важно е да се пият много течности и да направим така, че температурата в автомобила да не бъде много по-висока от температурата на околната среда. Амплитудите не трябва да надвишава 8 градуса. Ако в колата е 22 градуса, а навън е 35, тази огромна разлика в амплитудата няма да е добре нито за възрастните, нито за децата. Добре е да се запасим с течности, да заредим термоса с чай, най-важно е за лятото да пием топъл чай, подсладен с мед и подправен с лимон“, категорична е проф. Байкова.

Чаят е идеална напитка не само за зимния период
Чаят е идеална напитка не само за зимния период

Според нея, студената вода далеч не е добро решение. Но през горещините трябва да пием поне по литър и половина вода. Много от шофьорите се подкрепят с кафе. Но кафето съдържа кофеин, който дехидратира организма. Затова с кафето или с чая трябва да пием и по чаша вода допълнително.
„Трябва да пием подсладен чай, за да намалим топлоотделянето, да намалим разликата между температурата на тялото и тази на околната среда.
Когато пием много студена вода, ние със сигурност стресираме и лигавицата на стомаха. В резултат на това рискуваме да простудим организма, да го разболеем със студената вода. Тя трябва да е с температурата на околната среда. Не случайно в арабския свят, за да компенсират жегата, хората пият топъл чай.
Разбира се, че през лятото пием много бира, това е кехлибарената напитка, безалкохолната бира е добра алтернатива. Сега има бира с лимон, с различни фрукти, вечер със сигурност е добре да се пие по една-две бири за мъжете, за жените – една, и леки коктейли, които помагат за релакс, свалят леко напрежението. Да се избягват високо концентрирани алкохолни напитки. Добре е да пием бира или чаша бяло вино, може и розе. Алкохолът дехидратира е затова всяко питие да се приема особено през лятото с чаша вода, не с газирани напитки и особено без напитки с изкуствени

Източник: вестник „Монитор“

Общо
Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова
Заглавие
Лятото пийте топъл чай, съветва проф. Донка Байкова
Описание
В жегите пийте топъл чай и приемайте повече течности, защото организмът се дехидратира.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker