От природата

Панацея, която пази от всичко, освен от смъртта

Лекарите на египетските фараони са използвали семената след празници и преяждане, за успокоение на раздразнен стомах

Черен кимион.
Наричат това растение панацея за всичко, освен за смъртта.

Наричат това растение панацея за всичко, освен за смъртта. Нигела Сатива е ботаническото название на черния кимион. Той има забележителни изцелителни и здравни свойства, които го правят мощно лечебно растения.
Употребата на това растение е още от преди 8000 години. Британският египтолог и археолог Хауърд Картър – открива гробницата на Тутанкамон в Луксор, а сред вещите на фараона попада на загадъчно черно масло. Никой от екипа на учения не знаел какво точно е това вещество. След като проучили течността установили, че това е масло от черен кимион. Фактът, че маслото от черен кимион е било едно от нещата, с които е бил погребан фараонът, говори за изключителната му ценност в живота на египтяните от онова време.
Черният кимион е растение, което е част от семейството на лютичето и семената са тъмни, тънки и във формата на полукръг. Днес малките черни семенца се използват като подправка в кулинарията по целия свят, най-вече заради неустоимия аромат. Черният кимион има много важни ползи за здравето и е едно от най-скъпите лекарствени семена в историята.
В семената на това полезно растение се съдържат над 100 химически съединения, включително и някои, които още не са идентифицирани. Черният кимион съдържа бета ситостерол, миристинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, арахидонова киселина, протеини, витамин В1, витамин В2, витамин B3, фолиева киселина, калций, желязо, мед, цинк и фосфор.
Любопитно е да се знае, че лекарите на египетските фараони са използвали семената след празници и преяждане, за успокоение на раздразнен стомах. Използвали масло от черен кимион още за лечение на главоболие, зъбобол, настинки и инфекции. Кралицата Нефертити, известна с изумителната си красота, използва масло от семената на черния кимион, за да направи косата си още по-здрава и блестяща.
Стотици изследвания, които са проведени върху черния кимион показват, че съединения от семената помагат в борбата с болести чрез стимулиране на производството на костния мозък, естествен интерферон и имунни клетки.
Проучвания безспорно са доказали, че екстрактът от семената на черния кимион помагат на хора с автоимунни заболявания и рак. Тази билка и по-специално семената й са ефективно средство срещу рак на панкреаса, който един от най-смъртоносните и най-трудни за лечение.
Маслото от черен кимион лекува и гъбички по краката.
Срещу зачервено и възпалено гърло, а също и срещу суха кашлица се приемат 3-4 стрити на прах семена от кимиона, смесени с лъжица мед и няколко капки зехтин. Много козметични компании го включвано в състава на кремове против бръчки. То може да се прилага в домашни условия. Скалпът на главата се намазва, но косата и главата трябва да са добре измити и подсушени предварително. Помага и срещу косопад и екземи.

Общо
Панацея, която пази от всичко, освен от смъртта
Заглавие
Панацея, която пази от всичко, освен от смъртта
Описание
Лекарите на египетските фараони са използвали семената след празници и преяждане, за успокоение на раздразнен стомах.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker