От природата

Редовната употреба на ядки пази от диабет тип 2

Шам-фастък и бадеми намаляват кръвната захар и инсулиновата резистентност

Консумацията на ядки ни предпазва от развитие на диабет тип 2.
Консумацията на ядки ни предпазва от развитие на диабет тип 2.

Консумацията на ядки може да предпази от развитие на диабет тип 2 лица, които са с висок риск за заболяването. До този извод са стигнали учени от Испания и САЩ , които клинично са тествали ефектите от употребата на на шам-фъстък и бадеми.
Първото проучване е проведено от д-р Моника Було от отделението по хранене към Университета Върджил, Испания. То включва 49 пациенти с преддиабет с наднормено тегло или затлъстяване. Консумацията на 57 гр. шам-фастък дневно за 4 месеца значително намалява кръвната захар на гладно, инсулина и инсулиновата резистентност. При това не се отразява в промяна на телесното тегло.
В проучването пациентите са спазвали контролна диета и диета с шам-фастък. Те са консумирали по 57 гр. дневно или около една шепа ядки в продължение на 4 месеца. След двуседмичен „пречистващ” период са преминали на алтернативната диета за следващите 4 месеца. Диетите са били изокалорични / с един и същ калориен прием/ и модифицирани, съобразно индивидуалното тегло на пациентите. Калориите са варирали между 1900 и 2500 ккал дневно. По същество и двете диети са били средиземноморски, но при контролната диета шам-фастъкът е бил заменен със зехтин. И двете диети са се различавали по съдръжание на наситени мазнини и холестерол.
В началото на проучването и впоследствие ежемесечно са били извършвани антропометрични измервания, измервания на артериалното налягане, оценка на физическата активност, вземани са кръвни проби за измерване на хемостазата, инфламаторни /възпалителни/ белтъци, оксидация и свързаните с тях метаболитни рискови маркери.
Не са установени значителни промени в индекса на телесната маса в двата периода на проучването, но нивата на кръвната захар на гладно, на инсулина, маркерите за инсилинува резистентност са значително понижени след диетата с шам-фастък в сравнение с контролната диета. Отбелязано е несъществено намаление на гликирания хемоглобин, серумния LDL холестерол. Другите метаболитни маркери, като фибриноген, GLP-1, оксидиран LDL-холестерол и тромбоцитен фактор 4 са показали статистически значимо понижение след диетата с шам-фастък. 
Редовната употреба на шам-фастък може да намали инсулиновата резистентност, т.е шам-фастъкът предпазва от развитието на диабет тип 2, заключава д-р Було и съветва хората да консумират по шепа ядки винаги, когато имат възможност.

43 гр. бадеми в дневната диета, особено между храненията, може да помогне да се намали гликемията.
43 гр. бадеми в дневната диета, особено между храненията, може да помогне да се намали гликемията.

Другото проучване е представено от д-р Тан, от отделението по изследване на храненето в Университета Пардю, Западен Лафаейет, Индиана, САЩ. В него са включени 137 възрастни с повишен риск за диабет / с индекс на телесната маса 27-35 или с нормално тегло с фамилна анамнеза за диабет/. Една част от тях са приемали по 43 гр. бадеми дневно /около 250ккал/ по време на закуска или обяд, друга са консумирали бадемите вместо закуска или следобедна закуска, а трети въобще не са приемали ядки. Диетата е спазвана 4 седмици.
Тези, които консумирали бадеми, усещали по-малко глад от контролната група. При тях се наблюдавало понижение на кръвната захар. Тези ефекти се проявявали най-силно, когато ядките се приемали като бърза закуска. Добавянето на бадеми към обичайната диета не е довело до покачване на телесното тегло или други изменения в антропометричните показатели в сравнение с контролната група. Липидният профил на приемащите ядки не е показал съществени промени.
Учените заключават, че включването на 43 гр. бадеми в дневната диета, особено между храненията, може да помогне да се намали гликемията и не води до покачване на теглото.
Общият извод е, че ядките засищат глада и водят до намаляване на нивото кръвната захар, без да покачват теглото. Установено е, че употребата на ядки намалява риска от коронарна сърдечна болест чрез модериране на липидния профил и нивата на кръвната захар, както и на инсулиновите нива.
Тези проучвания и изводи са представени по време на Европейския конгрес по затлъстяване в София тази година.

Общо
Редовната употреба на ядки пази от диабет тип 2
Заглавие
Редовната употреба на ядки пази от диабет тип 2
Описание
Шам-фастък и бадеми намаляват кръвната захар и инсулиновата резистентност.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker