Медицината

Нашите лекари на общоевропейски протест на 15 май

Съсловната организация: Здравеопазването е във финансов колапс

Лекари на пронест на 15 май.
Лекари излизат  пак на протест на 15 май.

Нашите лекари излизат на протест на 15 май. Така медиците ще се присъединят към общоевропейската акция, с която ще се настоява за по-добри условия на работа и повече средства за здраве.
Дали протестът ще бъде национален, под каква форма- ефективна или символична, делегатите на лекарския събор във Варна ще решат днес. Но вчера те бяха категорични, че недостигът на средства в системата на здравеопазването и липсата на ясен ангажимент за компенсиране на дупката в НЗОК от страна на Министерството на здравеопазването са основните причини, които мотивират представителите на съсловната организация да се включат в общоевропейския протест.
Според делегатите на събора финансовият колапс в болничната помощ изглежда все по-реалистичен. В някои болници работели предимно по спешност, последните месеци на годината имало опасност въобще да няма пари за лечение. Дефицътът в касата се очертава огромен, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Лекарите настояват за законодателни промени. Те искат държавата да плаща пълния размер на здравните осигуровките на тези групи от хора, които тя поема- деца, социално слаби, държавни служители, пенсионери.  Д-р Цветан Райчинов съобщи, че въпросът е внесен и в Комисията по дискриминация, защото сега държавата е решила да плаща само половината от вноските, но е възможно да реши и въобще да не плаща.
Протестът на лекарите е възможно да бъде подкрепен и от пациентски организации.

Общо
Нашите лекари на общоевропейски протест на 15 май
Заглавие
Нашите лекари на общоевропейски протест на 15 май
Описание
Нашите лекари на общоевропейски протест на 15 май
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker